Főkép

Wagner Rheingoldját sokan, sokféle felfogásban rögzítették már, a sztereó hanglemezfelvételek közül azonban szinte minden kritikus szerint egyértelműen kiemelkedik Solti György és a Bécsi Filharmonikusok ötven esztendővel ezelőtt készült felvétele. Nem feltétlenül hibátlansága miatt, hanem inkább azért, mert a régi technikával – és épp ezért sajnálatosan rossz hangminőségben – fennmaradt, egészen kiváló interpretációk után, és a DVD korszaka előtt, a Solti-féle verzió mutatja fel a legtöbb erényt.
 
Solti vezénylési stílusát kezdettől fogva a jó értelemben vett hatásvadászat jellemezte, ami egyáltalán nem áll távol a színpadi effektusokat bőven használó wagneri operafelfogástól. A drámai tetőpontok előkészítése és intenzitása egészen rendkívüli, a zenekar hangszercsoportjainak egyensúlya mindvégig tökéletes marad, az előadásból szinte sugárzik az energia.
 
Ám pontosan ez az energikusság hatja át és teszi némileg megkérdőjelezhetővé a líraibb részeket is, az eltúlzott drámaiság pedig egyes jeleneteknél elfedi az eredeti wagneri szándékot – ám kizárólag ennyi sorolható fel az album hiányosságaként.
 
Ugyanakkor a korszak legkiválóbb énekesei személyesítik meg a Ring hőseit. Különösen jelentős teljesítmény az akkor már hatvanhárom esztendős Kisten Flagstadé, akinek hangja ugyanúgy csengett, mint ifjúkorában, fénye cseppet sem kopott. De nem marad le mögötte George London és Gustav Neidlingen sem, s különösen Neidlingen átélt előadása az, ami a Wagner-kedvelők számára igazán emlékezetes marad.
 
Jóllehet személy szerint mindenekelőtt a vizualitással kiegészített, hangminőségben pedig összehasonlíthatatlanul magasabb szintet képviselő DVD-felvételeket (a Rheingold esetében mindenekelőtt a Daniel Barenboim tolmácsolásában megszólaló változatot) jobban kedvelem – nem kis mértékben épp a technikai fejlettség miatt –, a CD-n beszerezhető, jó minőségű interpretációk közül valószínűleg végleg Solti lemeze marad az etalon.
 
Előadók:
George London – Wotan
Kirsten Flagstad – Fricka
Set Svanholm – Loge
Gustav Neidlinger – Alberich
 
Wiener Philharmoniker
Sir George Solti – karmester

A szerző életrajza