Főkép

Már az együttes előző (As Daylight Dies) című lemezéről írni akartam, de ez akkor, 2006-ban nem jött össze. Mondjuk a metalcore azóta sem lett a kedvenc muzsikám, de a Killswitch Engage esetében már akkor úgy éreztem, jóval többről van szó, mint holmi dallamos MC dühöngésről.
 
Mit is mondhatnék az új lemezről azon kívül, hogy három évet kellett rá várni, és miközben megőrizték stílusukat, kicsit tovább is léptek. Talán azt, hogy hiába hallgatom hetek óta, nem vagyok teljesen kibékülve vele.
 
Egyrészt alacsonyabb hangerőn egész egyszerűen elveszik belőle minden düh és agresszivitás, ami nélkül ez a stílus számomra elképzelhetetlen. Hangosabban már nincs ilyen gond, de valamiért Howard Jones hangjáról még itt sem az jut eszembe, hogy na ez a fószer tényleg haragban van a világgal, hanem pusztán egy jó torokkal megáldott énekest hallok, aki nem csak megnyerő énekdallamokkal, hanem hörgés-üvöltés módban is képes közreadni mondandóját. A ritmusszekció viszont nagyon erősre sikeredett, Justin Foley nem csak tekintélyes szakállt birtokol, hanem elemi erővel dobol, ráadásul nagyon érzi azokat a váltásokat, amelyek annyira jellemzőek az együttesre.
 
Nyilvánvalóan a srácok újítani akartak, ami egyfelől teljesen érthető, hiszen korábban is keresték a továbbvezető utat, azonban nem tudom egyértelműen kijelenteni, hogy jó felé mennek, mert amerre haladnak, arrafelé a thrash található. Persze ha oda akarnak eljutni, az teljesen más.
 
A lemez első fele nagyon erős. A „Never Again” zúzással kezd, ami némi komorsággal keveredik, az ezt követő „Starting Over” annyira rádióbarát, amennyire csak lehet (Maiden hatásokkal!), a „The Forgotten” pedig majdhogynem hagyományos metal szerzeménynek is elmegy. Az album egyik csúcspontja számomra egyértelműen a „Reckoning”, ahol Howard Jones megmutatja, mennyire érzelemdús a hangja. Ehhez hasonló a következő szerzemény (The Return), ahol szintén Jones viszi a prímet. A lassabb tempó elsőre fura, már-már balladaszerű, és ez mondanom sem kell, elég különös egy Killswitch Engage lemezen.
 
Az eddig sem tétlenkedő gitárosok „A Light In a Darkened World” alatt megvillantják, mire is képesek, igazi kis durvulat-gyöngyszem – nem véletlenül ez a második csúcspont. „Take Me Away” az a szám, ahol végre a gitárokon van a hangsúly, és ezt kisebbfajta orgiával ünneplik meg. Jones itt mintha csak kísérő lenne. Számtalan ritmusváltás és egyéb nyalánkság kényezteti a hallgatót. A „I Would Do Anything” pusztán a legsúlyosabb szerzemény az albumon – de ennél többet nem ad.
 
A befejezés kicsit beleerősít, hiszen a rockosabb „Save Me” nem is olyan rossz (de semmi extra), miként a borongósabb és lassú „Lost” sem felednivaló, de egyik sem jutott be a lemez legjobb dalai közé (legalábbis nálam). Az album zárótétele a korábbi Killswitch Engage dühét és lendületét idézi, csak sajnos az előző gyengébb pillanatokat nem tudja feledtetni, ellenben újra megmutatja, mire is képes együtt a két gitáros.
 
A különleges kiadáson ezen kívül még négy számból álló meglepetés várja a rajongókat. Ezek közül a három koncertfelvételt ajánlom mindenki figyelmébe, mivel valamit visszaadnak abból az energiából, ami az együttes koncertjeit jellemzi. Nem is értem egyébként, miért nem sikerül ezt a zabolátlanságot a stúdióban visszaadni. Mint sokan mások, ezt én is Brendan O`Brien producer hibájának tartom. Kicsit harapósabb gitárhangzással ez a lemez sokkal nagyobb durranás lenne, de mondhatom azt is, hogy hiányzik belőle az a plusz, amire egyébként a srácok élőben képesek (lásd a koncert DVD albumot).
 
Minden morgolódásomtól függetlenül a Killswitch Engage nyilvánvalóan ott van a metalcore mezőny élbolyában, sőt mi több, velük szemben még azt az elvárás sem érzem túlzásnak, hogy a metal egyik megújító bandája legyenek.
 
Az együttes tagjai:
Howard Jones – ének
Adam Dutkiewicz – szólógitár, háttérvokál
Joel Stroetzel – szólógitár
Mike D`Antonio – basszusgitár
Justin Foley – dob
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Never Again
2. Starting Over
3. The Forgotten
4. Reckoning
5. The Return
6. A Light In a Darkened World
7. Take Me Away
8. I Would Do Anything
9. Save Me
10. Lost
11. This Is Goodbye
 
Bónusz
12. In a Dead World
13. Rose of Sharyn (koncert)
14. My Curse (koncert)
15. Holy Diver (koncert

Diszkográfia:
Killswitch Engage (2000)
Alive or Just Breathing (2002)
The End of Heartache (2004)
(Set This) World Ablaze (2005) koncert DVD
As Daylight Dies (2006)
Killswitch Engage (2009)