Főkép Nem hinném, hogy a Stefani Joanne Angelina Germanotta név hallatán sokaknak rögtön beugrana egy arc. Lady Gagként említve azonban szinte mindenki a „Poker Face” videoklipjének előadójára asszociál.
 
A Lady Starlight oldalán a „felülmúlhatatlan pop börleszk rock-show”-val hírnevet szerzett Lady Gaga karrierje valóban üstökös módjára ívelt felfelé, miután társával együtt meghívást kaptak a Lollapalooza fesztiválra, míg Lady Gaga a Konvikt lemeztársaság művészeinek kezdett dalokat írni.
 
Az extrém öltözékeiről – vagy néha talán jobb lenne vetkőzékeit mondani? – úgyszintén ismert, valamint a melegek körében is nagy közkedveltségre szert tett Lady Gaga stílusa sajátosan meggyőző elegye a különféle dance-műfajoknak, s benne az európai szintipopból, klasszikus eurodiszkóból és avantgárd elektronikus zenékből átemelt retro és modern elemek keverednek amerikai urban dallamokkal és némi hip-hoppal, rappel.
 
Szinte minden szám Madonna későbbi korszakait idéző, már-már minimalista hangszerelésre épül, egyszerű, könnyen megjegyezhető dallamokkal és fülbemászó, popos refrénekkel.
Ennek ellenére felfedezhetünk bennük rockosabb dobritmusokat, némiképp a nyolcvanas és kilencvenes évek fordulóján Prince-re jellemző rockos-funkos gitározást, valamint bohókás, latinos megoldásokat is.
 
Hangja és előadói habitusa viszont tipikusan amerikai: helyenként Madonnáéra, másutt Christina Aguileráéra, megint másutt Gwen Stefaniéra emlékeztet. Többnyire tisztán csengő, mégis határozott, néha szellős, power pop punkból jól ismerten kamaszlányos, alkalmanként azonban falsettóba megy át – ahogy épp a hangulat megkívánja.
 
Ennek illusztrálására leginkább talán nem is a rádiókban és televízióban folyton hallható „Poker Face”, hanem a „Paparazzi”, az „Eh, Eh” és a visszafogott tempójú „Brown Eyes” szolgálhat.
 
A szélsőségeket – ha egyáltalán lehet ilyesmiről beszélni nála – egyértelműen a vidám és aranyos „Eh, Eh”, a párhuzamosan futó, monoton rímes szöveget magába építő dance-szám, a „Just Dance”, a kissé rockosan lüktető, ugyanakkor abszolút amerikaiasan kemény „Beautiful, Dirty, Rich”, valamint a címadó, kifejezetten avantgárdnak mondható „The Fame” képviselik, de mindez kizárólag az album változatosságát mutatja.
 
A maga nemében rendkívül jól összerakott, bizonyosan jól táncolható The Fame ígéretes nyitánya egy várhatóan hosszú és sikeres pályafutásnak. Valódi erejét mégsem elsősorban a kétségtelenül sokszínű és egyértelmű tehetségről árulkodó kompozíciók, hanem Lady Gaga nagyszerű hangja adja.
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Just Dance (feat. Colby O’Donis)
2. Lovegame
3. Paparazzi
4. Poker Face
5. Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)
6. Beautiful, Dirty, Rich
7. The Fame
8. Money Honey
9. Starstruck (feat. Space Cowboy and Flo’Rida)
10. Boys Boys Boys
11. Paper Gangsta
12. Brown Eyes
13. I Like It Rough
14. Summerboy
Bónuszszám
15. Disco Heaven
 
Diszkográfia:The Fame (2008)
The Fame Monster (2009)
Born This Way (2011)