Főkép

Kevés modern komponistának sikerült oly tökéletesen harmóniákba öntenie a természetet, mint a német származású Frederick Deliusnak.
Delius, aki a yorkshire-i Bradfordban született, a család floridai citrus-ültetvényén ismerkedett meg az amerikai; Edvard Grieg barátjaként a norvég; párizsi zenei tanulmányai során pedig az impresszionista zenével.
 
Delius posztromantikus, kora-modernista muzsikája sokak szerint senki máséhoz nem hasonlítható, hangulatában mégis Kodály falusias jellegű darabjaira emlékeztethet, a nagyzenekari hangzások kiváló érzékkel való kezelésében pedig Edward Elgar stílusával rokonítható, ám a pentatóniát a kromatikával elegyítő, alapvetően mégis tonális dallam- és harmóniavilág valóban összetéveszthetetlen.
 
Az olyan művekkel, mint az „On Hearing the First Cuckoo in Spring” Delius az első pillanattól fogva egyfajta idillikus, pásztori környezetet varázsol a hallgató köré.
 
Az áradó dallamok, a telt, ám sosem nyomasztóan erőteljes vonóshangzás és a finom fafúvós arabeszkek végtelen életvidámságot árasztanak, s ahogy egy másik Delius-darab, a „Sleigh Ride” („Szánkózás”) címe is sugallja, muzsikája alapvetően programzene.
 
Ugyanakkor a népies hatás nem merül ki a bukolikus, természetközeli témákban, hiszen az olyan énekes-zenekari művekből, mint a „To Be Sung of a Summer Night on the Water”,a végtelen amerikai táj, és ami még ennél is fontosabb, az afro-amerikai zenei tradíció, a blues és a jazz ritmus- és harmóniai nyelvezete érződik ki.
 
Delius ezzel az ént, az individualizmust magasztaló whitmani hagyományt viszi bele zenéjébe, amely ekképp Gershwin demotikus-elitista kísérleteit előlegezi meg.
 
Így lesz Delius egy letűnőfélben lévő világ elmúlásának első és utolsó megéneklője, jobban mondva hangokba foglalója: a buja zöld mezők, a fák és a madarak, a nyáréj, a naplemente és a tizenhét variációban megfogalmazott vásár, a „Brigg Fair” hangtájkép-festője.
 
Delius legnépszerűbb zenekari darabjait a legkiválóbb tolmácsolásban hallhatjuk az EMI kétlemezes kiadványán, amely e viszonylag ritkán rögzített komponista eleven emlékét hivatott megőrizni, s teszi ezt roppant meggyőzőerővel.
 
Előadók:
Hallé Orchestra
London Philharmonic Orchestra
London Symphony Orchestra
Royal Philharmonic Orchestra
Royal Liverpool Philharmonic Orchestra
Northern Sinfonia of England
 
Sir John Barbirolli – karmester
Sir Charles Groves – karmester
Vernon Handley – karmester
Richard Hickox – karmester
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD 1
1. On Hearing the First Cuckoo in Spring
2. The Walk to the Paradise Garden
3. La Calinda
4. Sleigh Ride
5. Irmelin – Prelude
6. Fennimore and Gerda – Intermezzo
7. A Song before Sunrise
8-30. Brigg Fair
31. In a Summer Garden
 
CD 2
1. Summer Evening
2. Summer Night on the River
3. A Song of Summer
4-7. North Country Sketches
8. Lebenstanz
9. Cynara
10-11. To Be Sung of a Summer Night on the Water