Főkép Két évvel ezelőtt jelent meg a Grimm-mesék sajátos verzióit tartalmazó első manga kötet, és az eredetieket jegyző testvérpárhoz hasonlóan Németországban élő Ishiyama Kei ez alkalommal is különleges és minőségi képregényt írt és rajzolt.
 
A 2-es kötetben négy mesét kapunk, ám abból kettőt két részletben.
 
Ahogy az első könyv olvasói már megszokhatták, Ishiyama nem egy az egyben dolgozza fel a Grimm-meséket, hanem mindegyikbe rak valami sajátosat, legyen az egyetlen, aprócska csavar, vagy épp annyi változtatás, amitől az egész történet teljesen más színezetet kap. Mindazonáltal így is élvezhető, izgalmas meséket kapunk.
 
A kötetben olvashatók közül persze a Hófehérke a legismertebb. Ebben pusztán annyi az újdonság, hogy a törpék valahogy elvarázsoltabb, különös kis lényekként tűnnek fel (úgy tippelek, alakjuk közelít egynémely japán mesefigurához vagy épp szellemhez), s közülük az egyik lesz az, aki nagy-nagy barátságba keveredik a címadó hölgyeménnyel.
 
A Csizmás Kandúrba némileg természetfeletti-horrorisztikus elemet szőtt a szerző, maga a macsek pedig kimondottan emblematikusra sikeredett: tipikusan az a fajta manga-karakter, amelyikből plüss- és egyéb játékfigurákat szokás gyártani (bár nem néztem utána, hogy ez megtörtént-e).
 
A Békakirály egy kedves, romantikus történet, nem árulom el, milyen csavarral. S végül A táncos-dalos kispacsirta átokról, szerelemről, a Nap és a Hold közötti ellenségeskedésről szól, és talán a kötet legszebbike.
 
Egyetlen bajom Ishiyama feldolgozásaival az, hogy sokszor túlzsúfoltak a képek, sok az egészen pici panel, amikből, méretük miatt, nehéz kisilabizálni, mit is ábrázolnak.
 
Mindazonáltal a képi megjelenítés is teljesen rendben van; a figyelmes olvasó akkor is találhat egészen remekbe szabott ábrázolásokat, ha amúgy nem szereti az itt is jellemző divatos, „csajos”, aranyoskodó rajzstílust.
 
Így hát ezek a feldolgozások épp úgy kellemes kikapcsolódást nyújthatnak a sokszor igen erős romantikus szál és a rajzok stílusa miatt alapvető célcsoportnak számító lányok számára, mint bárkinek, aki szereti a meséket.

Kapcsolódó írások:Jacob és Wilhelm Grimm: Az aranyhajú leány
Jacob és Wilhelm Grimm életrajz