Főkép Nem is olyan túl régen, a Seasons Of Violet című lemeze kapcsán már találkozhattunk a palesztin származású énekesnő-dalszövegíró, Rim Banna nevével a lap hasábjain. Nagy örömünkre a meseszerű zenei történet most tovább folytatódik, ugyanis az előadó a közelmúltban új albummal jelentkezett.
 
Annak ellenére, hogy a April Blossoms címet viselő korong kifejezetten gyerekeknek íródott, a felnőttek számára is tartogat meglepetéseket.
A sokszínű repertoárban 20 dal kapott helyet. A dalszövegek többségét az énekesnő önmaga írta, de gyorsan kiderül az is, hogy a népi líra, valamint az irodalmi alkotások megzenésítése sem áll távol tőle.
 
Az előbbire több példa is akad: a „New Moon”, a „Silver Fountain”, a „Today Is My Birthday”, az „I’ll Sing To You Lullabies” és a „Kul Kbeibeh”, míg a „másik oldalon” Saud Al-Assadi lenyűgözően szép altatója, a „Sleep Dolly, Sleep” áll.
 
Az előző lemez muzsikusi stáblistájához képest mindössze annyi eltérést tapasztalhatunk, hogy az alap csapathoz – különleges hangszerekkel (basuri, duduk, dud) – új előadók csatlakoztak, valamint, ahogyan az a gyereklemezek esetén megszokott gyakorlat, egy gyerekkórus is bekapcsolódik a produkcióba.
 
Nem egyszerű dolog a lemez besorolása, tartalmilag ugyanis egyértelműen gyerek album, hangzásvilága alapján viszont inkább világzene. De úgy gondolom, nem is a besorolás a lényeg, hanem az, hogy az alkotás képes-e harmóniát teremteni vagy sem.
 
Rim Banna új albuma az első számtól az utolsóig arra törekszik, hogy kiegyensúlyozott állapotot és békét teremtsen a hallgatóban.
 
Az elhangzó dalok nem csak kellemes szórakozást ígérnek, hanem elgondolkodtatóak is. Hiszen a világ számos pontján emberhez méltatlan körülmények között élnek a gyerekek. Az album dalaiban gyakorta felszínre tör az ő életükért szóló segélykiáltás is.
 
Hosszú évek óta, ha nem is előítélettel, de fenntartással kezelem a gyerekeknek / gyerekekről szóló zenei produkciókat.
Méghozzá azért, mert legtöbb esetben a felnőttek számára szánt lemezeivel alulteljesítő előadók fejéből pattan ki az ötlet, hogy a fiatal generáció soraiban keressen új fogyasztói célcsoportot.
Így született jó néhány kétes értékű gyereklemez a hazai piacon is. Szerencsére születnek olyan darabok is amelyeken generációk nőnek fel és a korongok kézről kézre járnak.
 
Érdekesen alakul a fenti „képlet” Rim Banna esetében, ő ugyanis korántsem „menekül” a felnőttek világából, hiszen a két évvel ezelőtti lemeze, a Seasons Of Violet nagyon sikeresnek bizonyult.
 
Az April Blossoms című korongot inkább egyfajta kitérőnek érzem. Az énekesnő felkarolt egy nemes ügyet, a gyerekekét.
Barátságos, keleties ízű hangját és az őt övező médiafigyelmet kihasználva egy fontos kérdésre irányítja rá a közvélemény figyelmét. Rajtunk hallgatókon múlik, hogy megállunk a kellemes dallamok szintjén, vagy kaput nyitunk a gondolatoknak is.
 
Előadó:
Rim Banna - ének

Közreműködők:
Eivind Aarseth - gitár
Gjermund Silset - nagybőgő és basszusgitár
Leonid Alexeienko - akusztikus gitár
Rune Arnesen - dobok és ütősök
David Wallumroed - billentyűsök
Steve Gorn - bansuri és klarinét
Ertam Tekin - duduk
Tarkan Ongen - dud
Gyerekkórus
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. April Blossoms
2. New Moon
3. The Shepherd
4. Silver Fountain
5. The Kitten Didi
6. Sleep Dolly, Sleep
7. Raindrops On My Window
8. Today Is My Birthday
9. The Clock
10. In Our Orchard
11. I’ll Sing Lullabbies To You
12. Our Donket
13. When We Become A Little Bigger
14. Kul Kbeibeh
15. Mum, You Ares The Dearest
16. Happy Lesser Bairam Feast
17. Christmas Feast
18. Baylassan
19. A Sand House
20. Nura
 
Diszkográfia:
Jafra (1985)
Your Tears, O Mother (1986)
The Dream (1993)
Qamar Abu Leileh (1995)
Mukagha (1996)
Al Quds Everlasting (2002)
The Mirrors Of My Soul (2005)
Seasons Of Violet (2007)
April Blossoms (2009)