Főkép

A Century Media csúf kinézetű kiadványsorozatában most egyebek mellett az Arch Enemy munkásságába is belekóstolhatunk. A lemezt azoknak ajánlanám, akik még nem ismerik a banda munkásságát, de a rajongók szerintem nyugodtan kihagyhatják. Még mindig nem érzem létjogosultságát e sorozat megjelenésének. Ahelyett, hogy egy igényesebb (a zenekar lemezeihez méltó) köntösbe bújtatott best of kiadvánnyal lepnék meg a rajongókat, itt van ez a jellegtelen válogatás, ami még csak nem is elégséges ahhoz, hogy átfogó képet kaphassunk a zenekarról.

Hiába sikerült ugyanis jó dalokat válogatni a lemezre, a teljes játékidő még a háromnegyed órát sem éri el, vagyis a lehetőségeket jobban is kihasználhatták volna még több dallal, esetleg ritkaságokkal. De nem csak emiatt van hiányérzetem.

A banda kiváló korai albumairól például egyetlen dal sem szerepel itt, ráadásul még a mellékletben felsorolt diszkográfia is mélyen hallgat az első lemezről, s azt csak a biográfiában említik meg. Itt csak az Angela Gossow-éra alatt született szerzeményekből szemezgetett valaki, csak sajnos logikát vagy rendszert nem lehet felfedezni a válogatásban. Persze az is érthető, ha jogi akadálya van esetleg más kiadó neve alatt megjelent korongokról dalokat szerepeltetni a válogatáson, de ez még mindig nem ok (és pláne nem magyarázat) a lemez játékidejének kihasználatlanságára.

De ha már eljutottunk idáig, ejtsünk pár szót magáról a zenekarról. A svéd Arch Enemy a skandinávokra jellemző melodikus death metal legjobb hagyományait követi, tagságában pedig olyan legendás nevek találhatók, mint a szintén kultikus és stílusteremtő Carcassban is megfordult Mike Amott és testvére Christopher, vagy a számtalan metal alapművön és zenekarban tevékenykedő Adrian Erlandsson.

A basszust Sharlee D`Angelo (Mercyful Fate, Dismember) kezeli, a Wages of Sin című albumon bemutatkozó Angela Gossow személyében pedig egy igazán karakteres frontladyt üdvözölhettek a stílus rajongói. 

Ha valaki még nem ismerné a zenekart, annak tudnia kell, hogy nem a szőke leányzó lágy dalolászása miatt nevezhetjük melodikusnak az Arch Enemy zenéjét. A hölgy ugyanis férfi kollégáit megszégyenítő módon képes hörögni és mindenféle embertelen hangokat kipréselni a torkán, míg a fülbemászó dallamokat éppen a megjelenésükben kevésbé bizalomgerjesztő tagok produkálják, ahogy az általában a hasonszőrű zenekaroknál lenni szokott. 

Azon túl, hogy profi zenészek, a banda tagjai kiváló dalírói vénával is rendelkeznek: dalaik fogósak, ultradallamosak, amit Angela emberfeletti teljesítménye tesz antipopulárissá.

Az itt hallható számok mindegyike tökéletesen reprezentálja az Arch Enemy zenei világát, bemutatja zenéjük csodálatos szépségét és dühös brutalitását, két dalon keresztül pedig még élő teljesítményükből is kaphatunk kóstolót.

Az együttes tagjai:
Angela Gossow - ének, vokál
Michael Amott - gitár
Christopher Amott - gitár
Sharlee D`Angelo - basszusgitár
Daniel Erlandsson - dob 
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Nemesis
2. We Will Rise
3. Revolution Begins
4. Ravenous
5. Blood On Your Hands (Live)
6. My Apocalypse
7. Dead Eyes See No Future
8. Burning Angel
9. I Will Live Again
10. Taking Back My Soul

Diszkográfia:
Black Earth (1996)
Stigmata (1998)
Burning Bridges (1999)
Burning Japan Live 1999 (live) (2000)
Wages of Sin (2001)
Anthems Of Rebellion (2003)
Doomsday Machine (2005)
Live Apocalypse (2006) 2 DVD
Rise Of The Tyrant (2007)
Tyrants of the Rising Sun (2009) DVD
Root of All Evil (2009)