Főkép Stanley Steel, az abszurd humor fenegyereke, a paródiaírók honi királya - aki egyébként egylényegű K.B. Rottringgal is, a Heri Kókler sorozat feltalálójával - ezúttal új oldaláról mutatkozott meg, akárcsak annak idején a jó öreg Magilla gorilla.
 
Az Abszurdisztán könyv nem paródia, nem humorkönyv, hanem a szerző saját meghatározása szerint egy utópikus sci-fi szatíra.
Egy kőkemény kőkori történet, a diktatúra és a bolsevizmus kíméletlen kritikája, amelyben azért jócskán vannak humoros és abszurd elemek is.

Ebben az elképzelt, másik téridő-dimenzióban lévő kőkorszaki országban, ahol minden férfit Ferinek, minden nőt pedig Klárinak hívnak, a bölcs és igazságos Pinokkió elvtárs uralkodik már évtizedek óta.

Abszurdisztán a létező világok legcsodálatosabbika, valóságos földi mennyország.
Pártunk és Államunk szerint a nép bőségben, jólétben él, olyannyira, hogy dolgoznia sem kell már senkinek. Mert nincs már semmiféle munka.

Abszurdisztán ugyanis egy rezervátum, ahol a világ legostobább népe él, amely egyedül a világon eltűrte, hogy kilopják a lába alól az országát és szó nélkül hagyta, hogy kisemmizzék.

Ebben a kúrta országban törvény írja elő, hogy mindenkinek fülvédőben kell járnia, ugyanis annyira dübörög a gazdaság.
A nép nagy tanítója, a képzett igazmondó, a böszmeség elleni harc zászlóvivője, az ország géniusza, éppen következő nagy reformját készül végrehajtani.

Ám a grandiózus átalakítás közben, amikor is a nép még életben maradt tagjait szeretné átvezetni a csiszolt kőkorszakból a pattintottba, nem várt esemény történik: megdöglik a nemzet büszkesége, a Pannon Puma.

A kesernyés humorral átitatott szatíra főhőse, Stanley, egy véletlen baleset miatt pottyan ebbe a vízió szülte, párhuzamos univerzumbeli világba, egyenesen a szegény állatra, amely emiatt ott helyben kileheli lelkét.

A Pannon Puma meggyilkolása miatt hősünket bűnbaknak kiáltják ki, és ki akarják végezni. De persze másként alakulnak a dolgok, mert majdnem bűnbocsánatot nyer az „itt a piros, hol a piros játékban”.

Végül mégis kegyelmet kap, így önként és dalolva be kell lépnie a H.I.M. Pártba, a Helyes Intelligens Manusok Pártjába, amelynek vezetője csak a legnagyobb H.I.M tag lehet.
 
Az ország nagy és hőn szeretett vezetőjén eközben ismét elhatalmasodik a tenni akarás elnyomhatatlan és kínzó vágya, amelynek oka a kétoldali küldetéstudat. Bekövetkezik az igazi deformkor, a túlélőshow, amit egy egész ország játszik.

Hogy mi lesz ennek a vége? Tényleg a remény hal meg utoljára, vagy mégis inkább a nép? Olvasd el a könyvet, és megtudod!