Főkép Az alapötlettel minden további nélkül egyetértek, valóban hasznos egy olyan könyv, ami az emberiség múltjának legfontosabb, ma is látható nevezetességeit gyűjti össze.

Mert valóban felejthetetlen élményt jelent, amikor az ember felsétál az Akropoliszra, tudva ugyanezeket a lépcsőket tapodta az összes ógörög híresség.
A Neuschwanstein kastély bejáratánál állva nem csak a Disney rajzfilmek idéződnek fel, hanem II. Lajos bajor király és Wagner alkotó kapcsolata is.

Stonehenge szembesít fajunk ésszel felfoghatatlan hosszúságú múltjával, s csak sajnálkozhatunk a korabeli használati útmutató hiányán, elvégre segítségével értelmezhetnénk, mire és hogyan használták ezeket a kőtömböket.
 
Az eltelt évezredek alatt felhalmozott néznivalók megtekintéséhez erősen javallott lista készítése – na ehhez nyújt segítséget ez a kötet, hiszen földrészenként és országonként csoportosítva megtalálunk benne minden fontos látnivalót.

Jobban mondva azt, amit a szerkesztők fontosnak gondolnak.Merthogy micsoda dolog az USA alig több mint kétszáz évéből hetvennél is több helyet kiválasztani, miközben az ezeregyszáznál is idősebb Magyarországot csak három képviseli?
 
Ha túlteszem magam ezen az „apróságon”, akkor érdekes megfigyelni, mennyire eltérő felfogást képviselnek az egyes országok szerkesztői: egyesek csatatereket, mások híres emberek szülő- vagy lakóházait, esetleg templomokat kedvelnek.

Van ország, ahol a Római Birodalom óta nem történt semmi érdekes, máshol a középkor óta nyugalom van. Itt hidakra büszkék, ott pályaudvarokra, könyvtár ellenben csak elvétve szerepel a kötetben – ha szerepel egyáltalán, mert hamarjában nem emlékszem, láttam vagy sem.
 
Egyszóval kellőképpen változatos albumot kapunk a pénzünkért, ami szokás szerint főként arra jó, hogy kimozduljunk a lakásból, és a saját szemünkkel is lássuk a számunkra érdekes helyeket.
Az elérhetetlenekről pedig további információt gyűjtsünk – vagy egyszerűen elkészítsük saját listánkat.
 
Mindenképpen kívánatos lenne egy hasonló tematikájú, magyar vonatkozású album elkészítése – ha a fontos hazai hanglemezeknek megadatott a lehetőség, akkor ezt Ópusztaszer és a szocreál építészet is megérdemelné.