Főkép Az 1695 májusában, Edo várában megrendezett lóverseny célvonalán átvágtató szamuráj holtan zuhan le lováról.
A nemrég hatalomra került Macudaira nagyúr - a sógun unokatestvére és egyben a birodalom valódi irányítója - összeesküvést sejt, mivel rövid időn belül ez a harmadik váratlan és hirtelen halál újonnan kinevezett vezetői között.
 
A halálesetek kiderítésével megbízott kancellár - korábban a sógun szószakan-szamája, vagyis az udvar legfőbb nyomozója - örömmel tér vissza a tettek mezejére.

Régi barátja, Hirata-szan és a tiltott orvoslások miatt a boncasztalhoz száműzött Ito doktor segítségével kideríti, hogy rendkívüli képességgel bíró sorozatgyilkossal állnak szemben, kinek fegyvere a puszta érintés.

A feladat nem kicsi: a szamurájnak fel kell kutatnia, hogy az áldozatok a haláluk előtti három napban hol és mikor találkozhattak végzetükkel.
 
Ezzel egyidőben Szano felesége, a nem mindennapi asszony is nyomozásba kezd, tőle apja, Ueda bíró kér segítséget egy fiatal számkivetett lány ügyében.

Jugaot szülei és testvére meggyilkolásával vádolják, de az okok nem egyértelműek. A nyomozás bajba sodorhatja (és sodorja is) életüket, legfőképpen férje karrierjét. Vállalva a kockázatot Reiko lesz az, aki elvezet - és ő maga is eljut - a gyilkosságok rejtélyéhez.
 
Szano Icsiro újabb izgalmas nyomozása magával ragadó. A regény önálló olvasmány, mely egy újabb bűntény esetét írja le, de a könyv egyben egy folytatásos sorozat része, ami az izgalmas krimin kívül egy nem mindennapi világ bemutatása is, mégpedig a szamuráj nyomozó életén keresztül.
 
Laura Joh Rowland még egyetemi évei alatt szeretett bele Japán világába, annak minden szépségével és borzalmaival együtt.
A Tokugawa klán uralma alatt a sógun tejhatalmat élvezett birodalmán, de az irányítást mindig más személy látta el, mely pozícióért állandó belharcok folytak. Az írónő történelmi kutatásainak eredményeként valósághűen idézi fel az Edo kori jellemzőket.    
 
A manapság oly divatos bűnűgyi sorozatok legmodernebb technikai felszerelése után élvezetes olvasmány a régi kor kezdetlegessége a nyomozás felderítéséhez.
 
Szano nyomozásaiból hazánkban már több kötet megjelent, de még messze nem az összes, így kíváncsian várom az újabb köteteket.
Addig azonban megpróbálok a megjelentek közül minél több kötetet begyűjteni, hiszen egy ilyen izgalmas, fordulatokkal teli és magával ragadó krimisorozat nem hiányozhat személyes könyvtáramból sem.