Főkép A gyermekből felnőtté válás folyamata, vagyis a pubertás nagyon fontos időszak minden ember életében, hiszen nem mindegy, hogy a bekövetkezendő változásokat lelkiekben felkészülve vagy váratlanul éli-e meg.

Ezen a korszakon mindenki átesik, ki könnyebben véve az átalakulást, ki egy életre emlékezve az esetleges kudarcként megélt dolgokra.
A könyv - melynek szerzői évek óta beszélgetnek erről a témáról különböző korú iskolásokkal - tabuk nélkül, őszintén ad választ minden felmerülő kérdésre, legyen az a saját test működésére, a másik nemre vagy a szexualitásra vonatkozó.
 
A kilenc és tizennégy év közötti tiniknek íródott felvilágosító könyv lányoknak és fiúknak egyaránt szól.
De szólhat egyúttal minden szülőnek is, hiszen ha nem éppen tini gyermeket nevelnek, akkor is jól jöhet még a későbbiekben, ha pedig már megnőttek a gyermekek, hasznos lehet az unokák kérdéseinél.

Egy jól működő szülő-gyermek kapcsolatban előbb-utóbb mindig felmerülnek az erre irányuló kérdések, és nem árt, ha tudjuk, hogy milyen felvilágosítás lenne a gyereknek a legmegfelelőbb.
 
A szerzők a témaköröket leírásokkal kezdik, majd kérdés-felelek formában válaszolnak a kamaszok kérdéseire, amit szimpatikussá tesz az is, hogy fel van tüntetve a kérdező életkora és neme.
A fejezetekhez tartozik még a Tudtad? jegyzet is, melyben egy-egy témát fejtenek ki a szerzők, például a mellekről, az ondóról és az ejakulációról; vagy éppen a pattanásokról és mitesszerekről.
 
Külön fejezet foglalkozik a védekezéssel, részletesen megismertetve többek között az óvszerrel, a fogamzásgátló tablettákkal és a pesszáriummal.
A szerzők beszélnek továbbá az egészségvédelemről és higiéniáról, a terhességről és a születésről, a tampon helyes felhelyezéséről és a pénisz helyes tisztán tartásáról, amivel elkerülhetőek a különféle fertőzések.

Megismerkedhetünk még a nemi úton terjedő betegségekkel, amit nem lehet elég korán megtanulni ahhoz, hogy elkerülhessük, vagy éppen időben felismerhessük; valamint bepillantást nyerhetünk az anatómiába, amit részletes rajzok illusztrálnak - egyszerűen, lényegre törően. 
 
A könyv közvetlen hangon közelít a kamaszokhoz, ami az ilyen típusú írásoknál elengedhetetlen, hiszen korunk sajátossága, hogy a tinik igenis szégyenlősek változó testükkel, illetve a nemi érés során felmerülő kérdésekkel kapcsolatban, és sokszor még a szüleiket sem merik megkérdezni.

Jó tudni, hogy van egy kapaszkodó, ahonnan névtelenül megszerezhetik a kellő információkat, amik ráadásul pontosak és a valóságnak megfelelőek; és nem tiltott műsorokból, vagy éppenséggel egymástól szerzik be a sajnos meglehetősen hiányos információkat.
 
Ha a régi időkben is lettek volna hasonló kiadványok, valószínűleg sok-sok ember élete máshogy alakult volna. Vajon Ön, kedves olvasó, emlékszik még rá, milyen könyvet kapott kamaszkorában? Ha szerencsés volt, és kapott egyáltalán...