Főkép

Meglehetősen sokat kellett várni az olasz Lacuna Coil első DVD-jére, miközben hasonló kaliberű műfajtársaik sorra adták, adják ki képanyaggal kísért koncertfelvételeiket. Cristina Scabbia és csapata ráadásul nem is egy teljes, főzenekarként lejátszott bulit rögzített, hanem a Wacken fesztivál délutáni fellépését, ami az időpontból fakadóan alig háromnegyed órás csupán, valamint első japán élő szereplésük részleteit.
 
A wackeni negyvenegynéhány perc ugyanakkor tökéletes tükre a csapat energikusságának és bűverejének. A fiúk ugyanis minden erejüket bevetve zúzzák végig a számokat, Cristina pedig keménységében nagyszerű hangja mellett latinos nőiességével szintén megbabonázza a nagyérdeműt.
 
A zenék nem térnek el sokban az albumokon hallható változatoktól, habár a stúdiófelvételeken sokszor megosztott szólamokat gyakran egy hangszer szólaltatja meg, és a billentyűk is kevésbé kerülnek az előtérbe, még ha az egyszerűen kihagyhatatlan intrók és szinti-motívumok a teljesség kedvéért fel is hangzanak hard discről.
 
Tetszetős a banda konzekvensen vörös és fekete szerelése is, ami egyaránt kiválóan illik a gótikus-keleties zenei irányultsághoz, valamint a misztikus légkörű szövegekhez. Mi több, Cristina megigéző nőiességét is kiemeli.
 
A Japánban készült koncertfelvétel mindenekelőtt abban különbözik a wackenitől, hogy itt zárt térben és teljes világítás kíséretében csendülnek fel a dalok, és hiába a hely adottságaitól meghatározott, összemérhetetlenül kisebb létszámú közönség, ugyanolyan forró a hangulat, a rajongók ugyanolyan lelkesedéssel fogadják a dalokat. Az összeállítás legfeljebb rövidsége miatt kritizálható.
 
Az albumhoz tartozó négy videoklip összetéveszthetetlenül indusztriális-gótikus. A többnyire zöldes tónusú snittek mellett természetszerűleg a fekete és vörös dominál, a belső, kilátástalannak tűnő küzdelmet és szenvedést megéneklő „Within Me” majdhogynem fekete-fehér képei és archaizáló jelmezei pedig egyrészt Madonna „Frozen”-jének klipjére, másrészt a rokon témájú metal videókban – többek között a Nightwish „Nemo”-jában – sokszor felhasznált formulákra emlékeztetnek.
 
Ugyancsak érdekesek, és főként tanulságosak az együttes tagjairól készült rövid dokumentumfilmek, melyekből a zenekar másik, úgy is mondhatnánk emberibb, de mindenképp mindennaposabb oldalát ismerhetjük meg.
 
Többször megnézni, azt hiszem, mégis a koncertfelvételeket fogja legtöbbünk, mert a Lacuna Coil elsősorban a zenéje miatt érdekes. És ha már látványt is „mellékeltek” hozzá, hát élvezzük ki, ahányszor csak lehet.
 
Az együttes tagjai:
Cristina Scabbia – ének
Andrea Ferro – ének
Cristiano ’Pizza’ Migliore – gitár
Marco ’Maus’ Biazzi – gitár
Marco Coti Zelati – basszusgitár, billentyűk
Cristiano ’Criz’ Mozzatti – dob, ütőhangszerek
 
A lemezen elhangzó számok listája:
DVD 1 Karmalive
Wacken 2007
1. Intro / To The Edge
2. Fragments Of Faith
3. Swamped
4. In Visible Light
5. Fragile
6. Closer
7. Senzafine
8. What I See
9. Enjoy The Silence
10. Heaven’s A Lie
11. Our Truth
 
Loudpark 2007
1. Intro / To The Edge
2. Swamped
3. Closer
4. Within Me
5. Daylight Dancer
6. Our Truth
 
Karma Clips
1. Our Truth
2. Enjoy The Silence
3. Closer
4. Within Me
 
DVD 2 Karma Chronicles
The Band
1. Cristina Scabbia: Simple As Water
2. Andrea Ferro: Inside Milan
3. Cristiano ‘Pizza’ Migliore: The Leaning Journey Of Pizza
4. Marco ‘Maus’ Biazzi: 7-Seven… Strings Life
5. Marco Coti Zelati: The Real Thing
6. CriZ: Enter The Drummer
 
Behind The Scenes
1. Australian Tour 2007
2. First Time In Japan
3. Making Of The Our Truth Video
4. Making Of The Closer Video
 
Breaking The Code: The Fans
1. Top Ten Fan Submissions
2. Empty Spiral Interview
3.To The Edge Remix Contest
 
Inside The Spiral
 
Diszkográfia:
Ethereal EP (1996)
Lacuna Coil EP (1997)
In A Reverie (1999)
Halflife EP (2000)
Unleashed Memories (2001)
Comalies (2002)
Karmacode (2006)
Visual Karma (2008) DVD