Főkép

Hazánkban viszonylag jól körvonalazhatóan kétféle sztárság létezik. Az egyik csoportba tartoznak a média által agyontámogatott és az egekig magasztalt előadók, akik rendre szerepelnek a bulvársajtóban, akik sűrűn felbukkannak a különböző főzős és dzsungeles műsorokban. Ameddig a média elegendő szelet generál a hajójuk vitorlájába addig jól mennek a dolgok. „Szélcsendben” pedig megrekednek és hosszabb-rövidebb idő után eltűnnek a horizontról…

A másik oldalon pedig ott vannak azok az előadók, akik jelentősebb (hazai) médiatámogatás nélkül teszik a dolgukat, és olyan minőségi produkciókkal állnak elő, amelyek iránt nagyon komoly külföldi érdeklődés mutatkozik. Itthon többnyire csak akkor keletik fel a szélesebb közvélemény érdeklődését, amikor már kint befutottak.

Ez utóbbi sztárok közé tartozik a jazzénekes és dalszerző Harcsa Veronika is, aki hajdan kedvtelésből kezdett el énekelni, de a passzióból mára szakma lett, hiszen a diplomája alapján már hivatalosan is jazzénekesnőnek és tanárnak számít.
 
Első együttesét Harcsa Veronika Quartet néven alapította 2005-ben. Szinte azon nyomban el is készült debütáló albumuk, a Speak Low, amibe egyből beleszerettek a japánok. Méghozzá annyira, hogy 2 évvel később a Nature Bliss saját kiadásban is piacra dobta azt.

Hihetetlenül sikeresnek bizonyult a felkelő nap országában történt bemutatkozás, ugyanis a korong a legnagyobb lemezbolt-hálózat, a Tower Records eladási listáját - vokális zene kategóriában - egy hónapon keresztül vezette, méghozzá olyan előadókat maga mögé utasítva, mint Norah Jones…
 
A „japán év” itthon is sikert hozott, a 2007-es Budapest Fringe Fesztiválon a Fringe Legjobb Hangja díját érdemelte ki az énekesnő.
 
Akinek a tavalyi év legelején megjelent második albuma, a You Don`t Know It`s You már kizárólag saját szerzeményeket tartalmaz. Néhány hónappal később a már említett japán kiadó is kihozta az anyag „keleti” változatát, ami ismét a japán eladási listák élére ugrott. A lemezhez kapcsolódóan Veronika egy sikeres tokiói turnén is részt vett.

Szerencsére nem sokat kellett várni a folytatásra, ugyanis a tavalyi év végén már a boltokban volt a folytatás is, a Red Baggage. A hanghordozó begyűjtötte Az Év hazai Albuma címet (Fonogram Magyar Zenei Díj 2009).
 
Néhány nappal ezelőtt a Bortársaság szegedi üzletében – hagyományteremtő célzattal – egy nagyon bensőséges hangulatú „Bor és zene” estet tartottak, melyen Harcsa Veronika és együttesének egyik tagja, Blaho Attila koncertet adott. És Veronika amellett, hogy énekelt, sztorizott is. Elmesélte, hogy az egyes dalok milyen körülmények között születtek.

Az énekesnő viselkedése mind az előadás alatt, mind pedig az azt követő kötetlen beszélgetés során mentes volt mindenféle sztárallűrtől. Nem árulok el különösebb titkot azzal, hogy egy ilyen személyes találkozás után egészen másként viszonyul az ember az előadó lemezeihez.
 
Visszatérve a zenéhez… Az új lemez repertoárjában 13 lírai kompozíció szerepel, valamennyit Veronika írta és hangszerelte, néhány dal esetében pedig Subicz Gábor és Szepesi Mátyás is bekapcsolódott a hangszerelésbe.

Az olyan számokat hallgatva, mint például a Unreachable, a Red Baggage, a Thousand Lovers és a Smoke sokkal inkább egy new york-i vagy egy chicago-i jazz klubban érezhetjük magunkat, mint a magyar valóságban.

Az új lemezen ugyanazt a finom, füstös, elegáns vokális jazz-t kapjuk Veronikáéktól, amit a korábbi lemezeiken (és az élő fellépéseken) tőlük megszoktunk.

Az énekesnő egyedülálló hangjával és remek muzsikusai társaságában annyira élő atmoszférát képes teremteni ezen a lemezen, hogy meg sem fordul az ember fejében mérlegelni a hangzás helyét a jelenlét-érzet skálán. Hiszen itt áll előttünk az énekesnő és csak nekünk énekel.

A fúvósok hatványozott bevonása az Unreachable és a Come On Over című számokba nagyon jó ötletnek bizonyult, hiszen így egy igazán különleges és izgalmas hangzásvilág született.

A csapat az új produkcióval igen magasra tette a mércét a hazai hiper-szuper-mega sztárok előtt. Ténykedésük jól bizonyítja, hogy az ilyen szintű előadásoknak komoly felvevőpiaca van. Bízom benne, hogy Veronika kitart a hazai rajongótábora mellett és nem külföldön folytatja a karrierjét…
 
Előadó:
Harcsa Veronika - ének
 
Közreműködők:
Blaho Attila - zongora
Gyémánt Bálint - gitár
Oláh Zoltán - nagybőgő
Majtényi Bálint - dobok és ütősök
Subicz Gábor - trombita
Meleg Tamás - tenor szaxofon
Cserta Balázs - alt szaxofon és fuvola
Korb Attila - harsona
Gálfi Attila - dobok
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Unreachable
2. Red Baggage
3. You
4. Thousand Lovers
5. Smoke
6. Are You Gonna Share
7. Come On Over
8. Surprise
9. Saying No
10. Make It Last
11. Raining Ice
12. Time and Space
13. You (Combo version)
 
Diszkográfia:
Speak Low (2005)
You Don`t Know It`s You (2008)
Red Baggage (2008)
Lámpafény (2011)