Főkép

A közönség, az ezerfejű Cézár éppolyan könnyedséggel képes egy előadót sztárrá tenni vagy egy produkciót a csúcsra juttatni, amilyen gyorsan a mélybe taszítani. Így lesznek a mai kedvencekből a holnap „lepontozottjai”. Bizonyos szinten ez az említett képlet működik a 2008-as év egyik sikerfilmje, az Abba muzsikájára épülő Mamma Mia! esetében is.

Tavaly a filmet több százezren látták a hazai mozikban is, és a film DVD-változata minden idők legnépszerűbb filmlemezévé vált. A film értékéből nem sokat von le ugyan (aki szerette, az ezután is fogja), de mégis jelzés értékű, hogy a film egyik sztárját, az ex James Bond-ot, Pierce Brosnan-t a döntnökök - a moziban mutatott alakításáért -, az Oscar ellenpólusának számító Arany Málna díjjal „jutalmazták” néhány nappal ezelőtt. Ennyi kitérő után nézzük a filmzenét, hiszen ez az ajánló a mozi muzsikáját hívatott bemutatni, amelyet szinte a filmmel egy időben dobott a piacra az Universal Music.

Bár a mozi ihletője az ugyanilyen címen futó musical volt, a zene területén akad némi eltérés. A színpadi változatban felcsendülő „Under Attack”, az „One of Us” és a „Knowing Me, Knowing You” című dalokat a film forgatókönyve nem tartalmazza, valamint a „Thank You for the Music” is csak a film legvégén, a The End felirat alatt hallható. Az „Under Attack” és a „Knowing Me, Knowing You” a mozi néhány részletében pillanatokig hallható ugyan, de csak instrumentális változatban. Ezzel szemben a „When All is Said and Done” pedig a West End zenei étlapjáról hiányzott. Egy újabb csavar a sztoriban, hogy a „Waterloo”, a „Chiquitita” és az „I Do, I Do, I Do, I Do, I Do” című slágerek itt is és ott is szerepelnek, ugyanakkor a filmzenei korongról már hiányoznak. A „The Name of the Game”-et az utolsó pillanatban ugyan kivágták a filmből, de a DVD változatban a „kimaradt jelenetek” opció alatt mégis elérhető.

Mivel a világon semmi nem történik ok nélkül, minden bizonnyal a számok fenn vázolt ide-oda tologatásának is van logikus magyarázata. Az az igazság, hogy én nem teljesen értem, na de ez az alkotói szabadság…
 
A világhírű művészeket kamera elé szólító produkció azért is különleges, mert a színészek (Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgard, Julie Walters és Amanda Seyfried) nemcsak játszanak, hanem dalra is fakadnak a filmben. Akik könnyed, bulizós slágerzeneként kezelik ezt az albumot, azoknak sok kellemes percet fog szerezni. Azonban a megrögzött Abba rajongóknak nem lesz „elég jó”, hiszen ők nem fogják megtalálni benne az igazi Abba hangokat - számukra inkább egy jól sikerült karaoke partyra hasonlít ez a produkció.
 
Előadók:
Meryl Streep - ének (a filmben pedig Donna szerepe)
Pierce Brosnan - ének (a filmben pedig Sam szerepe)
Colin Firth - ének (a filmben pedig Harry szerepe)
Stellan Skarsgárd - ének (a filmben pedig Bill szerepe)
Julie Walters - ének (a filmben pedig Rosie szerepe)
Dominic Cooper - ének (a filmben pedig Sky szerepe)
Amanda Seyfried - ének (a filmben pedig Sophie szerepe)
Christine Baranski - ének (a filmben pedig Tanya szerepe)
Philip Michael - ének (a filmben pedig Pepper szerepe)
Ashley Lilley - ének (a filmben pedig Ali szerepe)
Rachel McDowall - ének (a filmben pedig Lisa szerepe)
 
Közreműködők:
Benny Andersson - zongora és egyéb billentyűsök
Rutger Gunnarsson - basszusgitár és bouzouki
Per Lindvall - dobok
Lasse Wellander - gitárok és bouzouki
Lasse Jonsson - akusztikus gitár
Jan Bengtson - fuvola és bariton szaxofon
Pár Grebacken - klarinét és szaxofon
Leif Lindvall - trombita
Calle Jakobsson - tuba
Kalle Moraeus - gitár, hegedű és bouzouki
Valamint férfi-női vegyes kórus
 
A lemezen hallható számok listája:
1. Honey Honey
2. Money, Money, Money
3. Mamma Mia
4. Dancing Queen
5. Our Last Summer
6. Lay All Your Love On Me
7. Super Trouper
8. Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight)
9. The Name Of The Game
10. Voulez Vous
11. S.O.S.
12. Does Your Mother Know
13. Slipping Through My Fingers
14. The Winner Takes It All
15. When All Is Said And Done
16. Take a Chance On Me
17. I Have a Dream (és Thank you for the Music – bonus)