Főkép Tovább folytatódik egyirányba tartó megfontolt időutazásom (napi 24 órás sebességgel), s ennek keretében arra lettem figyelmes, hogy minden idők egyik legjobb mozis-zenés borzongása, a Rocky Horror Picture Show jövőre lesz harmincöt éves. Mi több, még mindig ugyanaz a szemtelen frissesség árad belőle, mint annak idején. Jelen írásom tárgya azonban még 2008-ban jelent meg a harmincötödik évfordulóra. Nem tévedés, pontosan számolom az évfordulókat, ugyanis most nem az 1975-ben bemutatott filmről van szó, hanem a két évvel korábban (tehát 1973-ban) debütált színpadi verzióról. Merthogy a darab eredetileg nem vásznon, hanem deszkákon kezdett.

Na ennek a jeles-kerek jubileumnak állítottak emléket az eredeti helyszínen (Royal Court`s Theatre Upstairs), amolyan zenés tribute formában. Jelen vannak páran az eredeti felállásból, és persze a későbbi évadok csillagai is mikrofonközelbe jutnak. A végeredmény egyfajta emlékezzünk és örüljünk hangulatban előadott, némileg tömörített RHPS, hiszen az órásnál valamivel hosszabb műsorban elhangzik az összes nagy sláger.
 
A szereplők között van pár telitalálat: Adrian Edmondson valami zseniális Brad Majorsként. Ez a kispolgári cuccban feszítő, időnként idiótán bambuló figura annyira összhangban van a moziban látott antihőssel, hogy szívesen megnézném egyszer a teljes darabban is. Aztán az elsőnek színre lépő Janet, vagyis Sophie Lawrence is telitalálat. A szőke, bámuló, időnként ámuló és megbotránkozó csajszit annyira élethűen alakítja, hogy egyszerűen magához vonzza a figyelmet. A halványabb teljesítmények közé tartozik (szerintem) Gary Amers játéka, bár mentségére legyen mondva, a mozis verzióban látható Meat Loaf rövidke jelenlétét nem hiszem, hogy bárki képes lenne túlszárnyalni.
 
A mozgóképhez képes újdonságot jelent a sokkal hangsúlyosabb narráció, van is belőlük bőven: magyarázzák, előre felkonferálják, vezénylik a történéseket – egyfajta porondmesterként funkcionálnak, egyszóval nélkülözhetetlenek. Bár természetesen egyik sem okozott akkora meglepetést, mint az estét indító szerző, Richard O`Brien. A jelenlévő közönség viselkedése felemás, egyesek csak néznek ki a fejükből (micsoda hanyagság) és persze van, aki végigtáncolja és énekli az előadást (követendő példa).
 
Mindent összevetve rajongóknak ez a DVD kötelező darab, mindenki más számára csak a film megtekintése után ajánlott. A vásárlást fontolgatók számára még egy érv: a Rocky Horror Company e DVD eladásából származó nettó nyeresége 15 százalékát az Amnesty International támogatására fordítja.
 
Előadók:
 
Énekesek
Richard O`Brien
Patricia Quinn
Adrian Edmondson
Sophie Lawrence
Kraig Thornber
Toyah Wilcox
Amy Field
Anthony Head
Gary Amers
Ben Richards
Joanne Farrell
Stephen Gately
Julian Littman
Michael Ball
Little Nell
 
Narrátorok
Richard O`Brien
Tony Slattery
Robin Cousins
Rayner Bourton
Steve Pemberton
Christopher Biggins
Jamie Theakston
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Science Fiction: Usherette (Patricia Quinn)
2. Damn it, Janet: Brad (Adrian Edmondson), Janet (Sophie Lawrence)
3. Over at the Frankenstein Place: Brad (Adrian Edmondson), Janet (Sophie Lawrence), Riff Raff (Kraig Thornber)
4. Time Warp: Riff Raff (Kraig Thornber), Columbia (Amy Field), Magenta (Toyah Wilcox)
5. Sweet Transvestite: Frank, (Anthony Head), Brad (Adrian Edmondson), Magenta (Toyah Wilcox), Columbia, (Amy Field), Riff Raff (KraigThornber)
6. The Sword of Damocles: Rocky (Gary Amers)
7. Hot Patootie Bless My Soul: Eddie (Ben Richards)
8. Touch-a touch-a touch me: Janet (Jo Farrell), Magenta (Toyah Wilcox), Columbia (Amy Field)
9. Once in a While: Brad (Stephen Gately)
10. Eddie`s Teddy: Dr Scott (Julian Littman), Frank (Anthony Head), Columbia (Amy Field)
11. Planet Schmanet: Frank (Anthony Head), Janet (Jo Farrell)
12. Floor Show: Columbia (Amy Field), Rocky (Gary Amers), Brad (Adrian Edmondson), Janet (Jo Farrell), Frank (Michael Ball), Dr Scott (Julian Littman), Magenta (Toyah Wilcox), Riff Raff (Kraig Thornber)
13. I m Going Home: Frank (Michael Ball)
14. Super Heroes: Brad (Adrian Edmondson), Janet (Jo Farrell)
15. Time Warp reprise: Full company with Richard O`Brien, Little Nell, Patricia Campbell
 
Kapcsolódó írások:Rocky Horror Picture Show (DVD)
Rocky Horror Picture Show (CD)