Főkép

Jómagam és szűkebb baráti társaságom, már hetek óta tűkön ülve várta ezt a koncertet. Mind a lelkesedés, mind a türelmetlenség érthető volt részünkről, hiszen többek között ezen a zenén nőttünk fel.
Majdnem mindannyian ott voltunk a Fekete Lyukban, vagy valamelyik másik akkoriban meghatározó helyen, hogy láthassuk és hallhassuk a Fuck Off Systemet.

Aki pedig pár évvel fiatalabb volt nálunk, és a szülői szigor miatt már akkor is kiakadtak rá, ha csak azt merte mondani odahaza, hogy „Lyuk”, az megkapta tőlünk házibulikon a mindenféle kalózfelvételeket kazettáról, csak hogy képben lehessen és normális zenét hallhasson.

Aztán jött ugye a megdöbbentő hír: nincs tovább, a zenekar nem folytatja. Azon túl, hogy nagy nehezen elfogadtuk ezt, azért titkon ott motoszkált mindegyikünkben – látva hány banda áll össze újra, vagy csak pár koncert erejéig –, hogy talán mégis csak lesz visszatérés.

De a sors úgy hozta, hogy erre nagyon sokáig kellett várnunk. Egészen pontosan 2006. február 4-én lépett újra színpadra a Fuck Off System. Katartikus élmény volt mind a közönség, mind a zenekar számára.Most, 2009-ben, úgy tűnik, ismét szünet következik a zenekar életében. Talán végérvényes…

Mire a Pecsába értem a barátokkal, a Hangmás éppen kezdte bemelegíteni a porondot. Az már az első pillanatban nyilvánvalóvá vált, hogy aki tudott, az eljött a koncertre. A Pecsa majdnem dugig volt, sörért legalábbis elég sokáig kellett sorban állni.

Ugyan azt terveztem, hogy mindenféleképpen megnézem a Hangmást, de ez egyenlő volt a lehetetlennel. (Azért „kémeim” jelentették, hogy teljesen korrekt zenét csinálnak a maguk elektronikus/garázs/indie keverékével.)

Ezer éves arcok, rég elfeledett ismerősök özönlöttek az ember felé. Egyszerre csak azt vettem észre, hogy egy volt középiskolai osztálytársammal dumálunk az elmúlt szép napokról.
Maholnap meg berajzoljuk a negyedik X-et. És ahogy körbenéztem, szinte mindenhol ugyanezt láttam.

A közönség jelentős részét most már középkorba ért hölgyek és urak alkották, de nagy örömömre azért a fiatalabb korosztály is szép számmal képviseltette magát.
Ez pedig azt jelenti, hogy a Fuck Off System soha nem fog nyom nélkül kitörlődni a magyar zenei életből, igenis mind a mai napig maghatározó a zenéjük és meg tudják szólítani a ma fiatalságát.

A koncert. Ha nem szólnak, hogy most már hagyjuk abba a dumát és induljuk a koncert helyszíne felé, tuti, hogy csak az első akkordok megszólalásakor eszmélünk fel a szövegelésből.
Így azért még elég jó helyzetbe hozta magát kis társaságunk; úgy a hatodik-tizedik sorra tudtam saccolni pozíciónkat.


Miután a Mátyás Attila (ének, gitár), Jerabek Csaba (basszus), Zana Zoltán (dob), Földi Tamás (szintetizátor, gitár) alkotta négyesfogat a színpadra lépett, szinte felrobbant a Pecsa.
Jómagam végigénekeltem, üvöltöttem, táncoltam – még most is izomlázam van itt-ott – a teljes koncertet. Nagyjából ugyanezt tette körülöttem másik háromezer ember.


A hangosítás tökéletes volt, nem úgy, mint jópár esetben ugyanitt az utóbbi években. A srácok szerintem kicsit változtattak a hangszerelésén, mert valahogy rockosabbnak, meg koncertre szabottnak tűnt egy-két nóta.
Ugyan nem tartottam fejben, de szerintem minden elhangzott, ami valaha is a Fuck Off System „tollából” napvilágot látott.

Persze – mindenki nagy örömére – volt közönség-énekeltetés. Vasárnap reggel ennek csak a torkom nem örült, de mit is számít mindez ahhoz a komplex élményhez képest, amelynek részese lehettem szombat éjszaka.

Így a végén engedtessék meg nekem, hogy egy idézettel zárjam soraim, remélem Matyi nem fog megorrolni miatta.

„Nem is tudom mit írjak...

Talán csak annyit, hogy nagyon köszönjük és hogy mi is nagyon-nagyon élveztük !!!

Ez volt életünk legjobb F.O.SYSTEM koncertje.

Egyre csak jönnek a levelek...

Higgyétek el számunkra is felejthetetlen buli volt...méltó búcsú...!

Még egyszer: köszönjük mindenkinek aki ott volt és velünk énekelt. Ez tényleg egy igazi „dark ünnep volt””.
Mátyás Attila – http://merkaba-matyasattila.hu/