Főkép

A Mi MICSODA ismeretterjesztő filmsorozat gyerekeknek készült, de felnőttek számára is tanulságos epizódjának segítségével könnyendén nyerhetünk bepillantást az emberi test felépítésének világába. Ahogy azt már megszokhattuk, a felfedezésre induló gyerekeket három animációs figura: Timi, Tomi és Quentin kalauzolja végig, mégpedig igény szerint magyar, angol vagy német nyelven. A kedves figuráknak köszönhetően a filmet bátran ajánlom már akár 5-6 éves kortól.
 
A Földön élő körülbelül 6 milliárd ember mind más. Vannak kövérek, soványak, színes- vagy fehér bőrűek, mindenki máshogy jár, beszél, nevet..., de egy valami hasonló minden emberben: a testük, mely azonos rendszer szerint épül fel. Billiónyi parányi sejtből álló világ rejtőzik bennünk, amelynek működése csodálatos. A sejtek csapatmunkája a világon semmivel nem összehasonlítható, hiszen ennek köszönhetően milliárdnyi tevékenységet végezhetünk.
 
Ezt a különleges világot mutatja be a film egy fiatal pár mozdulatain keresztül. Megismerhetjük így fejünk, törzsünk, végtagjaink felépítését, belső szerveinket, vagy akár az agyunk működését is. Mindenhez egyszerű, a gyerekeknek is érthető példát használva: a szívünk, mely motorként hajt bennünket, vagy a tüdőnk, amelyet a légzéshez használunk.
 
Megtudhatjuk továbbá, hogy sejtjeink összehangolt működésének köszönhetően, érzékszerveink és agyunk segítségével látunk, érzünk, illetve azt is, hogy miképpen lehetséges gondolkodás nélkül lélegeznünk, mozognunk, vagy akár ennünk is.
 
A film több érdekes tényre mutat rá, például, hogy kezünk felépítése a legbonyolultabb: testünk 200 csontjából csak kézfejünk 27 csontból áll. Csontjaink igen szilárdak és kemények, belül viszont puha anyag található: a csontvelő. Ha valamelyik csontunk eltörik, a csontvelőben található sejtek új sejteket hoznak létre, és így a csont magától összeforr, magától gyógyul.
 
A véredények egész testünket behálózzák, akár egy országot az úthálózat, a szállítmányozást pedig a szívünk végzi. Az információk óránként 400 km-es sebességgel vándorolnak az idegekben a testünk és agyunk között anélkül, hogy tudomásunk lenne róla. Fantasztikus az is, hogy legnagyobb érzékszervünk a látást, hallást is megelőzve a bőrünk, mely egész testünket beborítja. Általa érezhetünk hideget, meleget…
 
Ilyen és ezekhez hasonló tudásra tehetünk szert e remek kiadvány segítségével, melyet a látványos és valósághű filmanyag csak még érthetőbbé, színesebbé és izgalmasabbá tesz.

A DVD technikai adatai:
Nyelv: angol, német, magyar
Narrátor: Viczián Ottó
Játékidő: 25 perc