FőképE varázslatos könyv olvasásakor elrepülhetünk egy álombeli cirkusz világába, ahol kis képzelőerő segítségével átélhetjük mindazokat az izgalmakat, amiket egy tényleges cirkuszi előadás során.

A kötetben többek között Csukás István, Weöres Sándor, Babits Mihály, Pilinszky János verseinek és Dallos Jenő humoros rajzainak segítségével kel életre a légtornász, a bűvész, az állatszelídítő és természetesen a bohóc is, aki a cirkusz elengedhetetlen szereplője.

Sőt, mondhatjuk, hogy főszereplője, hiszen ő az, aki - már a kinézetével is - mindig megnevettet bennünket. Nem véletlen tehát, hogy már a könyv borítóján is találkozhatunk személyével, nagy piros orrával és hatalmas cipőjével.
A könyvben pedig - akárcsak az igazi cirkuszban - folyamatosan visszatér a különböző mutatványok során: hol az elefánt felemelésével süllyed a talajba, hol a lóra sikerül fordítva felülnie.

Cirkusz. Már maga a szó is elvarázsol. Hát még az emlékek, melyeket ez a szó kivált. Hiszen aki valaha is volt már cirkuszban - akár gyermekként, akár felnőtt fejjel -, soha nem feledi azt az élménykavalkádot, melyben ott része volt.
Én magam jó húsz év kihagyás után, ezúttal már kislányommal voltam cirkuszban, és most is ugyanúgy elbűvölt, mint gyermekkoromban!

Ezzel a különleges verseskötettel pedig otthonunkban is képesek vagyunk a varázslatra. Erre mi sem jobb bizonyíték (legalábbis számomra), mint hogy kislányomat a könyv lapozgatása és olvasása folyamatosan megnevetteti, hiszen a cirkuszban átélt élményekre emlékezteti.