FőképHa a tv és a mozi kapcsolatba kerül egymással, akkor abból - a filmek szempontjából - két dolog születik.
Az egyik koncepció a nagysikerű mozit a televízióban viszi tovább sorozat formájában (pl. a Highlander / Hegylakó). A másikban pedig egy nagy nézettségű tv-s szériát álmodnak széles vászonra (pl. a The X-Files / X-akták vagy a Sex in the City / Szex és New York).

Ez utóbbi csoportba tartozik a High School Musical is, ami a televízióban kezdte pályafutását. Első két részét még a „dobozban” vetítették, de a közelmúltban bemutatott harmadik fejezetet már moziba vitték.
A nézettségi adatok (az itthoni is) azt mutatják, hogy jó döntés volt.

Ahogyan a zenés film alcíméből (Végzősök) is kiderül, a történet negyedikes gimnazistákról szól, akik ebben az időszakban számukra rendkívül fontos dolgokon (melyik egyetemet vagy főiskolát válasszák stb.) ötletelnek, és valami igazán maradandóval szeretnének elköszönni az iskolától.
Ezért úgy döntenek, hogy az év végi musical előadásban saját történetüket viszik színpadra.

Személyes harcok, ármánykodás és persze kemény munka árán megszületik a nagy mű, egy remek musical. Amelyben mi másról is énekelhetnének a maturálás előtt álló diákok, mint a vágyakról, félelmekről, álmokról és reményekről.

Az ízig-vérig 21. századi, energikus és lüktető zeneszámok, valamint a sokszor akrobatikus ügyességű táncjelenetek valóban megkívánják a mozi által biztosított nagy teret. Most tényleg kibontakozhat az összeszokott, nagyon lelkes és tehetséges fiatalokból álló csapat.

Abban nincs semmi meglepő - hiszen ez 100 amerikai filmnél 98-nál így van, mert elengedhetetlen az amerikai tökéletesség hangsúlyozása -, hogy mindenki jól öltözött, kisportolt, önmagával és a körülményekkel elégedett, valamint végtelenül happy…

A filmzene - a filmhez hasonlóan - vélhetően ugyanolyan sikeres lesz a mozi célcsoportjának számító 10-18 éves korosztálynál.
Főként a Zac Efron rajongóknál, hiszen a kedvencük több számot is énekel a lemezen. Sőt, a produkcióban két magyar kedvenc is mikrofonhoz jut: az „Itt és most” című dalt Széles Iza és Dózsa Mátyás adja elő.

Előadók:
Ashley Tisdale
Dósa Mátyás
Jemma McKenzie-Brown
Lucas Grabeel
Matt Prokop
Olesya Rulin
Senior Year Cast
Széles Iza
US5
Vanessa Hudgens
Zac Efron

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Itt és most
2. Now or Never
3. Right here, right now
4. I want it all
5. Can I have this dance
6. A night to remember
7. Just wanna be with you
8. The boys are back
9. Walk away
10. Scream
11. Sebior year Spring Musical
12. We`re all in this together
13. High Scholl Musical
14. The boys are back

Diszkográfia:
High School Musical DVD (2006)
High School Musical CD (2006)
High School Musical 2 DVD (2007)
High School Musical 2 CD (2007)
High School Musical 3 CD (2008)