Főkép

Azt kell mondjam, kivételesen a borító teljesen összhangban van a belső tartalommal (bár ha jobban belegondolok, az Akhilleusz halála is jól sikerült címlap volt). A korabeli hangulatú képkeretben idősebb katona mellképe látható, szemlátomást a haza szolgálatában eltöltött eseménydús évekkel a háta mögött. Legalábbis a számtalan kitüntetés erre utal. Kilétét mégsem tudjuk beazonosítani, mert erőszakos kezek felismerhetetlenné tették arcvonásait, mintha lényét és munkásságát is a feledés homályába taszítanák.

Na, pontosan erről van szó, hiszen az 1891-ben játszódó történet a cári uralom támogatóinak és ellenzőinek harcáról szól, amelyről a közvélemény merényletek és letartóztatások formájában értesül. A közelebbről meg nem nevezett párt Harci Csoportja ezúttal Moszkvában ténykedik, s egy bravúrosan kivitelezett merénylet révén állandó hősünket, Eraszt Petrovics Fandorint is magukra haragítják.

Ez utóbbi morcossága teljesen érhető, hiszen a gyilkos az ő nevében követte el tettét, aminek eredményeként Fandorint letartóztatják. Ez természetesen csak átmeneti kellemetlenséget jelent számára (hamar bebizonyosodik ártatlansága), az eset azonban felpiszkálja önérzetét, ezért csatlakozik a Harci Csoport üldözőihez.

Menet közben azonban mind nyilvánvalóbbá válik a résztvevők hozzáállásának különbözősége. Fandorin elképzelése a nyomozásról és a törvény betartásáról messze nem egyezik a rendőrség és a csendőrség vezetőinek gyakorlatával. Ez persze számos hatalmi villongást eredményez, aminek eredményeképpen hősünk hamarosan a kispadon találja magát, s onnan kíséri figyelemmel a mind jobban eldurvuló helyzetet.

Akunyin, akarom mondani Grigorij Salvovics Cshartyisvili kriminek álcázott korrajzot ad rajongói kezébe. Hatalmi harcok, társadalmi problémák, zsidókérdés, a korabeli Moszkva - mindez élettelin szerepel a könyv oldalain. Fandorin magánélete ezúttal háttérbe szorul, egy futó kalandot leszámítva (amiből azért később még lehet románc) semmit sem tudunk meg róla. A sorozat szempontjából mégis fontos állomásnak érzem, mivel a történet végén hősünk a jövőre nézve fontos döntést hoz, amit remélem sikerül majd betartania.

Bár nem tartozik szorosan ide, egy gondolat búcsúzóul: kíváncsi lennék az Osztrák-Magyar Monarchia világát hasonló módon bemutató sorozatra. Megfelelő képességű szerző esetén a sikert garantáltnak látom.