FőképAz énekes-dalszövegíró-muzsikus, Randy Newman (teljes nevén Randall Stuart "Randy" Newman) 1943. november 28-án született.
A `80-as évekig - a pop-tól a mélyebb mondanivalójú szatirikus darabokig - sok mindenben kipróbálta magát. Aztán a jelzett időszaktól kezdve az érdeklődése egyértelműen a filmzenék felé fordult.

Olyan nálunk is jól ismert mozikhoz írt zenét - többek között -, mint a Vejedre ütök, az Egy bogár élete, a Ragtime, a Toy Story, a Szörny Rt., és a Verdák.
Mondhatni, hogy az egész Newman család filmzenében érdekelt, ugyanis Randy unokaöccse, Thomas olyan mozikhoz álmodott zenét, mint az Amerikai szépség, a Halálsoron, a Ha eljön Joe Black és a Némó nyomában.

Randy Newman vitrinjében - az Oscar-tól a Grammy-díjig - minden olyan szobor, plakett megtalálható, amelyik egy muzsikus-komponista álmaiban szerepelhet.

Nemrégiben megjelent Harps and Angels című lemeze az elmúlt húsz évet tekintve a harmadik olyan album, ami nem mozis.

Amíg a korongot csak a kezünkben tartjuk, még nincs semmi gond, hiszen a lemezborítón az átlagnak megfelelően tíz számcímet látunk, ám amikor a disc a lejátszóba kerül, az ember nem akar hinni a szemének: a műsoridő mindössze harmincöt perc.
Tudom, hogy a lemezeket nem kilóra és órára kell mérni, de a bakelites időszakban egységgé vált háromnegyed órát azért illendő lenne tartani…

Persze azért a rövidség ellenére a repertoár igen gazdag: a középtempós blues-tól („A Few Words In Defense Of Our Country”) a szentimentális „Feels Like Home”-ig, a kórussal színesített „A Piece Of The Pie”-tól a dixie-s „Only a Girl”-ig mindenből hallható egy kicsi.

A kínálatból leginkább egy gyönyörű ballada, a „Losing you” nyerte el a tetszésemet. Country blues és jazz elemeket ötvöző mű ez, egyetlen fölösleges hang és gesztus nélkül, kiváló hangzással.

Igaz, hogy Newman Kaliforniában született, de a család később New Orleans-ba költözött, az új lakóhely különleges atmoszférája pedig meghatározóvá vált zenei pályafutása szempontjából.
Vagyis nem csoda, ha a Harps and Angels című lemezen is gyorsan felfedezhetőek a new orleans-i zongoraiskola ismertetőjegyei.

Az együttes tagjai:
Randy Newman - zongora és ének
Greg Cohen - nagybőgő
Steve Donelly - gitár
Pete Thomas - dobok
Greg Reisz - pedal steel és akusztikus slide
Mitchell Froom - billenytűsök

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Harps and Angels
2. Losing you
3. Laugh and Be Happy
4. A Few Words in Defense of Our Country
5. A Piece of the Pie
6. Easy Street
7. Korean parnts
8. Only a Girl
9. Potholes
10. Feels Like Home

Diszkográfia:
Randy Newman (1968)
12 Songs (1970)
Randy Newman Live (1971)
Sail Away (1972)
Good Old Boys (1974)
Little Criminals (1977)
Born Again (1979)
Trouble in Paradise (1983)
Land of Dreams (1988)
Randy Newman`s Faust (1995)
Bad Love (1999)
The Randy Newman Songbook Vol. 1 (2003)
Harps and Angels (2008)