Főkép„Guy elvett két süteményt, és próbálta figyelmen kívül hagyni a többi ételt. Erőtlenül sóhajtott egyet. Az asztalon volt még néhány békanyálszerű folyadékkal teli kancsó, a kenyeret mintha feketés-barnás kavicsokkal szórták volna be, s a tálakban valami ragacsos állagú mártásból úgy áll ki a fémkanál, mintha sokkos állapotban lett volna.”

Talán ennyiből is kiderül, Caroline Graham (született 1931. július 17.) nem kimondottan new age hívő, és inkább kétkedően, mintsem nyitottan közelít korunk „vallásához”. Azt mindenesetre tény, hogy a magyarul harmadikként megjelent regényben elejétől a végig fura alakokkal találkozunk, akik magabiztossága miatt Barnaby főfelügyelő csak a százötvenedik oldalon jut szóhoz. Ezt követően is időről-időre hallgatásra kárhoztatott, mivel a vidéki udvarház lakói jóval többet beszélnek, mint kéne, s ráadásul többnyire zagyvaságokat (vagy legalábbis annak tűnő mondataik vannak).

Jellemző például, ahogy spirituális vezetőjük halálát kommentálják:
„A Mester itthagyott bennünket. Belépett a Fénybe, és a lelke a felsőbb szférákba vándorolt.”
Költői szabadsággal kezelt megfogalmazása azon állapotnak, amikor valakit szíven szúrnak egy konyhakéssel és ebbe a méltánytalanságba belehal. Továbbá ez a mondat teljesen alkalmatlan a gyilkos kilétének megállapítására, hiába volt jelent féltucatnál is több szemtanú, a lényeget egyikőjük sem látta. Bezzeg ha a kozmikus vonzatára lenne kíváncsi korosodó rendőrünk, na arról reggelig mesélnének.

Egyszóval a nyomozás során spirituális képek keverednek hazugsággal, s az igazság kiderítéséhez jóval több inkább türelemre van szükség, mint máskor.

A könyv, nem csupán a Kisvárosi gyilkosságok című tévésorozat rajongóinak jelent kellemes kikapcsolódást, hanem az angol krimi kedvelőinek is - s természetesen az ezoterikus tanokat fenntartással kezelők is okulhatnak belőle.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:
Kisvárosi gyilkosságok
Temetetlen múlt
Legördül a függöny
Álruhás halál