FőképElőször gyorsan tisztázzuk, ez az enciklopédia nem a hadihajókról szól általánosságban, hanem csak és kizárólag azok egyik kategóriájáról, a csatahajókról.
Ezt azért fontos leszögezni így az elején, hogy ha netán valaki a legmodernebb rakéta-cirkálókat és társaikat keresné e könyv lapjain, azt ne érje csalódás.

Peter Hore műve két jól elkülöníthető részre osztható. Az elsőben a történelem és technikai történet szoros összefonásával mutatja be a csatahajók fejlődéstörténetét az első fatörzsű, lemezborítást viselő hajóktól, a II. világháború acélmonstrumaiig.

A kezdeteknél természetesen szó esik az amerikai polgárháborúban (1861-1865) lezajlott USS Monitor és CSS Virginia (volt Merrimac) összecsapásáról, vagy az angol Warrior elkészüléséről.
Ugyanígy fontos szerepet kap a Dreadnought, amely 1906-os vízre bocsátásával alapvetően megváltoztatta és végnapjaikig meghatározta a csatahajók fejlődési/fejlesztési irányát.

Szintén a könyv első felében olvashatunk szinte az összes összecsapásról, amelynek szereplői csatahajók voltak.
Terítékre kerül többek közt az 1866-os lissai csata (az első, amelyben páncélozott hajók vettek részt), az 1905-ös csuzimai csata (japán-orosz háború 1904-1905), a jütlandi csata (1916), Pearl Harbor (1941), stb.

Miután így többé-kevésbé tisztába kerülünk mind a témába vágó fontos történelmi eseményekkel, mind a technikai háttér kialakulásával, a kötet második (nagyobb) része részletesen ismerteti a különböző országok csatahajóit.

Itt alapvetően egy hármas időrendi tagolással találkozhatunk: az I. világháború előtti idők, az I. világháború, illetve a II. világháború. Ezeken belül is országonkénti hajóosztályokra bontást alkalmaz a szerző, amely segítségével tökéletes rendben ismerkedhetünk meg a csatahajókkal.

A részletes ismertetés tartalmazza a pontos műszaki adatokat, fegyverzetet, átépítéseket, módosításokat, valamint kitér a kisebb-nagyobb eltérésekre adott hajóosztályon belül. Természetesen ezen kívül ismerteti egy adott osztály szinte minden hajójának a történetét, még azokét is, amelyek nem lettek befejezve, vagy csak tervbe volt véve az építésük.

Lehet, hogy elsőre ez egy kicsit így rémítően száraznak hangzik, azonban a Csatahajók enciklopédiája több mint ötszáz fotót és illusztrációt tartalmaz, amelyek könnyebbé teszik az olvasottak befogadását.
Arról nem is beszélve, hogy olyan képek is helyet kaptak a könyvben, amelyeket eddig sehol máshol nem jelentettek meg.