FőképÚgy tűnik, egyre jobban terjed az a felettébb dicséretes trend, hogy a szimfonikus és opera metal együttesek nagyzenekarral kiegészülve adnak ténylegesen nagyszabású koncerteket, hogy évtizedes késéssel és némileg eltérő felfogásban ugyan, de megvalósítsák Jon Lord álmát.
2008. február 7-én végre a Within Temptation is beállt a kísérletezők közé, és a rotterdami Ahoy Arénában lépett fel a Metropole zenekarral és a Pa’dam kórussal közösen, a koncertet pedig 14 kamerával rögzítették.

S hogy miért is tartom dicséretesnek ezt? A technika: a szemplerezés és a digitális „szamárvezetők” alkalmazása ma már lényegében bármilyen trükköt lehetővé tesz a rockkoncerteken, így szemplerezve nem csupán egy egész nagyzenekar szólalhat meg tökéletes összhangban a csapattal, hanem egy kivetített kép segítségével akár egy halott, vagy a helyszíntől és az időponttól több ezer kilométerre és több hónapra „lévő” énekes is úgymond felléphet velük.

No de nem itt.

Ez alkalommal ugyanis a vonósokat és a rezeket hús-vér emberek szólaltatták meg, a Life Of Agony énekese, Keith Caputo pedig ugyancsak teljes életnagyságban (vagyis a kivetített képekhez képest kicsinységben) énekelte el a „What Have You Done” duettjét Sharonnal.

Az igazi csemege mégis Anneke van Giersbergen megjelenése volt, aki az Agua de Annique megalapítása előtt a Gatheringben terjesztette a holland kemény zenei hitet.

Ráadásul a Within Temptation azon kevesek közé tartozik, akik nem a régi nagy slágereket adják elő újra meg újra minden koncertjükön, hanem a fő blokk mindig az új album köré épül fel.
Szinte csodaszámba megy, hogy a 2007-es nagylemezről egyedül a „Final Destination” nem hangzott el a koncerten.
Az aktuális új anyag melletti efféle elkötelezettséget talán nem is láttam még olyan csapattól, amelyik korábban legalább két korszakos albumot letett már az asztalra.

Ezen kívül az immár talán (ám mindenképp méltán) elmaradhatatlan „Mother Earth” és az „Ice Queen” mellett megszólal még a The Dance EP-ről ismert „The Other Half (Of Me)”, természetesen az egykori Orphanage-tag George Oosthoek közreműködésével, a hagyományos (tehát nagyzenekar nélküli) bónusz koncert során pedig felcsendülnek a gyönyörű „Restless” és az eddig kizárólag a Silent Force Tour DVD-n hallható „Jane Doe” hangjai is.

Ha már említést tettem az erősen megvágott ráadás koncertről, érdekes összehasonlítani a két fellépést.
A kivetített háttér és a mindkét előadáson vibráló-sugárzó Sharon négy ruhája nagy vonalakban éppúgy ugyanaz, mint a színpadi gesztusok sora - csekélyke változtatásokkal mégis sikerül elhitetni velünk, hogy minden hang, minden mozdulat a pillanat elragadtatott hevében születik.

A pompás, súlyos ruháknak köszönhetően azonban Sharon sokkal visszafogottabban uralja a színpadot, mint azt megszoktam tőle, és amikor feketében a koncertteremben is megelevenedik a The Heart Of Everything borítója, tőle egészen szokatlan módon, hosszabb ideig gyakorlatilag mozdulatlanságra kényszeríti magát.

Gondolom és remélem, hogy ez nem a folytonos turnézás miatti fáradtságnak betudható - jóllehet a zenekar már bejelentette, hogy kétévnyi koncertezés után egy esztendőre alkotói szabadságra megy -, hanem az elvitathatatlan sikerek tudatának visszafogottsága mutatkozik meg a színpadi produkcióban.

Kétszeresen fontos dokumentum tehát a harmadik, CD-, DVD-, valamint BluRay-formátumban is piacra dobott Within Temptation-koncertfelvétel; aki az egyszerire, a rendkívülire kíváncsi, éppúgy megkapja, amire vágyik, mint az, aki a jól ismertet és megszokottat akarja magáénak tudni.
A négy videoklip és a bőséges extrák ugyanakkor a legmegszállottabb rajongók igényeit elégíthetik ki maradéktalanul.

Az együttes tagjai:
Sharon den Adel - ének
Robert Westerholt - gitár
Martijn Spierenburg - billentyűk
Ruud Jolie - gitár
Stephen van Haestregt - dob
Jeroen van Veen - basszusgitár

Közreműködők:
The Metropole Orchestra
Jules Buckley - karmester
Keith Caputo - ének
Anneke van Giersbergen - ének
George Oosthoek - ének
Jonas Pap - cselló

A lemezen elhangzó számok listája:
DVD 1
Black Symphony

1. Ouverture
2. Jillian (I’d Give My Heart)
3. The Howling
4. Stand My Ground
5. The Cross
6. What Have You Done (Keith Caputóval)
7. Hand Of Sorrow
8. The Heart Of Everything
9. Forgiven
10. Somewhere (Anneke van Giersbergennel)
11. The Swan Song
12. Memories
13. Our Solemn Hour
14. The Other Half (Of Me) (George Oosthoekkal)
15. Frozen
16. The Promise
17. Angels
18. Mother Earth
19. The Truth Beneath The Rose
20. Deceiver Of Fools
21. All I Need
22. Ice Queen

Extrák:
A színfalak mögött
Dokumentumfilm
Visszaszámlálás

DVD 2
Bónusz koncert

1. Intro
2. Jillian (I’d Give My Heart)
3. The Howling
4. The Cross
5. Hand Of Sorrow
6. The Heart Of Everything
7. Restless
8. Our Solemn Hour
9. Mother Earth
10. Jane Doe
11. The Truth Beneath The Rose
12. All I Need

Videoklipek
1. What Have You Done
2. Frozen
3. The Howling
4. All I Need

Így készült…
1. Frozen
2. The Howling
3. All I Need

A világturné képei

Extrák:
TMF Awards Benelux
The Dutch Pop Award Show
Fotózás Erwin Olaffal
Nagyzenekari felvételek

Diszkográfia:Enter (1997)
The Dance (EP) (1998)
Mother Earth (2001)
The Silent Force (2004)
The Heart Of Everything (2007)
Black Symphony (2008) – koncert
An Acoustic Night At The Theatre (2009) – koncert
The Unforgiving (2011)
 
Videográfia:
Mother Earth Tour (DVD) (2003)
The Silent Force Tour (2 DVD + CD) (2005)
Black Symphony (2 DVD) (2008)