FőképHogy mik vannak! Az idei, 2008-as Fear My Thoughts lemez zeneileg egészen más, mint a tavalyi.
Azt leginkább dallamos death metalnak tartom, amiben egyedül az énekes hangja nem nyerte el száz százalékban tetszésemet. Úgy tűnik, akkoriban ráéreztem a lényegre, mert idén már új ember áll a mikrofonnál, és teljesen más orgánummal énekli a szövegeket.

Összességében, vagy ha úgy jobban tetszik, átlagot nézve csökkent a sebesség. De mondhatom úgy is, ez már nem death metal, mivel hiányzik a hörgés, és a kétlábdob, vagy ha van is, csak nyomokban fellelhető.

Akkor minek nevezzem? És a válasszal kissé gondban vagyok. Van, ami egyértelműen thrash („The Hunted”), és van ami Nickelback jegyeket mutat („The Blind Walk Over The Edge”).
Ha összegeznem kéne, akkor a Fear My Thoughts muzsikáját jelenleg modern metalnak mondanám, ami többféle stílusból merít, s a tagok szemlátomást jól megtanulták a leckét.

Martin Fischer hangja sokkal érzelemdúsabban, mint amire Mathias Benedikt von Ockl képes volt, s ezt a pluszt több alkalommal ki is használják a lemezen („Through The Eyes Of God vagy Bound And Weakened”). Sőt, van ahol már-már epikus színezetet kap a zene.

Ez persze cseppet sem hátrány a szememben, épp ellenkezőleg, csak dicsérni tudom. A korábbi rajongók közül azonban sokak pfújoltak, és valahol őket is meg tudom érteni. Ez a váltás valahol olyan mérvű, mint amikor a Morgoth elkészítette Feel Sorry for the Fanatic című albumát, ami hasonlóképpen komoly felzúdulást váltott ki a rajongók körében.

Személy szerint úgy vagyok vele, hogy tisztelem azokat, akik időnként szükségét érzik a változásnak, kivált, ha mindez nem divathajszolás, hanem belső fejlődés miatt történik. Úgy vélem, most ez utóbbiról van szó.

A lemez egyébként nagyon szépen szól, a cinektől kezdve a basszus brummogásáig minden jól hallatszik, arányosan telt az egész.

Egyetlen - sajnálatos módon lényegi - problémám van a produkcióval, hallgatás közben nagyon tetszik, de ha másnap megpróbálok felidézni egy dallamot vagy bármit, akkor bizony gondban vagyok.
Remélem ezen a téren sikerül előrelépni a következő albumon, és a Fear My Thoughts nem jár úgy, mint a Morgoth (akiknek a váltás egyúttal a véget is jelentette).

Az együttes tagjai:
Norman Lonhard - dob
Bartosz Wojciechowksi - basszusgitár
Martin Fischer - ének
Patrick Hagmann - gitár
Markus Ruf - gitár

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Isolation
2. The Blind Walk Over The Edge
3. The Hunted
4. Numbered By The Beast
5. Bound And Weakened
6. Through The Eyes Of God
7. Death Chamber
8. Pitch Black
9. Creeping Lord
10. Dumb, Deaf And Blinded (Bonus Track on the lim. edition CD)
11. Burning The Lamb / The Sacrifice

Diszkográfia:
Sapere Aude (EP, 1999)
23 (2001)
This Machine Runs on Fear (Split, 2002)
Vitriol (2003)
The Great Collapse (2004)
Hell Sweet Hell (2005)
Smell Sweet Smell 2001-2002 (2005 - válogatás)
Vulcanus (2007)
Isolation (2008)