FőképA műfaj szerelmeseinek nem szükséges bemutatni az egyik legnagyobb élő jazz énekesnőt, az amerikai származású Dianne Reeves-t.

Zenei pályafutása egy fél emberöltővel ezelőtt, a hetvenes évek elején indult. 16 évesen már a George Washington High School iskolai együttesében énekelt. Egy fellépésük alkalmával találkozott az egyik legnagyobb amerikai jazz trombitással, Clark Terry-vel, aki a szárnyai alá vette a fiatal tehetséget.

Reeves a zenei tanulmányait a University of Colorado-n folytatta, majd az iskola elvégzése után az angyalok városába, Los Angeles-be költözött, ahol különböző zenei formációk tagjaként szerepelt.
Turnézott Sergio Mendez-zel és Harry Belafonte-val is. Első albuma 1977-ben jelent meg Welcome to My Love címmel, melyet számos koncert és stúdió lemez követett. Az elmúlt évtizedek során számos produkcióba hívták meg vendég énekesként.

Reeves eddigi munkásságát - a „Legjobb jazz énekes” kategóriában - a szakma 4 Grammy díjjal ismerte el („In The Moment” (2001), „The Calling: Celebrating Sarah Vaughan” (2002), A Little Moonlight” (2003), „Good Night, and Good Luck”(2006).

Az új Dianne Reeves korongra, az idei év tavaszán megjelent When You Knowra kereken öt évet kellett várni, hiszen a legutóbbi soralbum, a Grammy díjas A Little Moonlight 2003-ban jelent meg.

Persze az énekesnő az elmúlt évek során sem tétlenkedett: 2004-ben egy minden nagyobb sztárnál „kötelezőnek” számító karácsonyi albumot dobott a piacra Christmast Time is Here címmel; 2005-ben pedig egy filmzene, a Good Night, and Good Luck fűződik a nevéhez.

A szerelmes dalok - legyen szó könnyű vagy klasszikus zenéről - központi helyet foglalnak el a zeneművek között, számuk és arányuk fölülmúlja a többi dalcsoportét. Reeves az új albumára szerelmes dalokból válogatott egy szép kollekciót.
A daloknak van egy közös vonása - a nyilvánvalóan közös témán túl -, méghozzá az, hogy az előadó a nők szemszögéből beszél erről a bensőséges érzésről.

A lemezt hallgatva végigkövethetjük a szerelem egyes fázisait, a könnyelmű naivitástól a tapasztalatokkal teli érettségig.
Reeves a zene nyelvén őszintén és hitelesen mesél erről a csodálatos, de olykor fájdalmas érzésről, a „belebolondulástól” egészen addig, amíg elindul egy bizonyos objektív nézőpont kialakulásának folyamata, amikor a másikkal kapcsolatos információkat nem torzítva, hanem a valóságban értékelik mindketten.
Ezt csúnya szóval úgy is mondhatjuk, hogy elindul a kiábrándulási folyamat.

A repertoárban olyan jól ismert dalok vonulnak fel, mint Minnie Riperton-tól a „Loving You”, a The Temptations-tól a „Just My Imagination” és az időtlen örökzöld, a „Midnight Sun” (Burke-Hampton-Mercer).
Reeves kicsit fátyolos, borzasztóan érzéki, mégis erőteljes hangja leginkább Ella Fitzgerald-éra emlékeztet.

Azt mondják, ha nincs közvetíteni való lelki tartalom egy számban, akkor - hiába a professzionális énektudás -, a jazz meghalt. Az énekesnő nagyon jól ismeri az előbb idézett „szabályt”, mert nála a tökéletes énekhang a mélyebb mondanivalójú lírával találkozik.

Reeves azon előadók közé tartozik, akik sokféle érzést tudnak közvetíteni. Kivétel nélkül minden dalban élvezhetjük mély érzelmi hátteret sugalló előadásmódját, mely abszolút egyéni stílusával és jellegzetes hangjával társulva ezúttal is különleges szórakozást nyújt.

A Dianne Reeves rajongóknak ez egy kötelező album, azoknak akik eddig nem ismerték az énekesnőt, a When You Know remek belépő az ő világába.

Közreműködők:
Dianne Reeves - ének

Steve Wilson - szoprán szaxofon
Billy Childs - zongora
George Duke - zongora
Geoffrey Keezer - zongora
Romero Lumbambo - akusztikus gitár
Russell Malone - elektronikus gitár
Reginald Veal - akusztikus basszusgitár
Dave Carpenter - akusztikus basszusgitár
Reuben Rogers - akusztikus és elektronikus basszusgitár
Susan Wulff - nagybőgő
Greg Hutchinson - dob
Antonio Sanchez - dob
Oscar Seaton - dob
Lenny Castro - ütősök
Karen Briggs - hegedű
Sarah Thornblade - hegedű
Matthew Funes - brácsa
Alma Fernandez - brácsa
Giovanni Clayton - cselló
Children`s Choir - kórusének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Just My Imagination
2. Over the Weekend
3. Lovin` You
4. I`m In Love Again
5. Midnight Sun
6. Once I Loved
7. Windmills of Your Mind
8. Social Call
9. When You Know
10. Today Will Be a Good Day

Diszkográfia:
Welcome to My Love (1977)
Better Days (1987)
I Remember (1988)
Never Too Far (1990)
Dianne Reeves (same as Better Days) (1991)
Art & Survival (1993)
Quiet After the Storm (1994)
The Grand Encounter (1996)
Palo Alto Sessions (1996)
That Day... (1997)
New Morning (1997) koncert
Bridges (1999)
In the Moment (2000) koncert
The Calling: Celebrating Sarah Vaughan (2001)
A Little Moonlight (2003)
Christmas Time is Here (2004)
Good Night, and Good Luck (2005) filmezene
Live in Montreal (2005) koncert DVD
When You Know (2008)