FőképAz Iced Earth-be való visszatérése előtt Matt Barlow a metal színtéren még kezdőnek számító dán-amerikai Pyramaze harmadik lemezén is szerepelt. A sokak számára ismeretlen együttes bizonyára kivételesen szerencsésnek érezheti magát, amiért egy élő metal legendával dolgozhattak együtt.

A Pyramaze nagyjából az Iced Earth által is képviselt stílusban tevékenykedik, ám kemény, mégis epikus power metaljukon némileg szelídít valamit a billentyűs hangszer használata.
Barlow személyének köszönhetően lehetetlen nem párhuzamot vonni a két együttes között, sőt, a tények ismerete nélkül ideig-óráig meg is tévedhetnénk az előadókkal kapcsolatban.

Ez persze egyáltalán nem azért fordulhat elő, mert a banda Jon Schaffert majmolja, hiszen a zenei megoldásokban vannak eltérések.
És bár azt nem mondanám, hogy hatalmas meglepetésekkel szolgálnak, hiszen alapvetően a power metal műfajban nagyon újat már nem is lehet mutatni, azért így is akad érdekesség bőven.

Itt van azonban Matt Barlow, aki hozza szokásos csúcsformáját, ugyanolyan erővel, érzéssel és hőfokon használja hangját, mint ahogy azt az Iced Earth-ben megszokhattuk tőle, és ezzel együtt a hasonlóság kísérteties.

Az alapot itt is a szaggatott riffelés, a dübörgő mélység, vagy a monumentális magasságok adják, de itt egy állandó billentyűfolyam is dúsítja a hangzást.

A bandára egyébként nem lehet panasz, úgy látszik, rendesen kijárták a metalképzőt, mert
amellett, hogy fogós dalokat írnak, hangszereikkel is jól bánnak: az alapriffelés és -ritmusok begyakorlása után a váltásokkal tarkítás mikéntjét is remekül elsajátították, akárcsak a megfelelő atmoszféra megteremtését.

Még azt a kijelentést is megkockáztatnám, hogy egy-egy megoldásuk még Schafferén is túlmutat, még ha az őszülő mester útmutatása nélkül valószínűleg nem is tartanának ma itt, ahol.

Kiemelni nagyon nehéz nagy pillanatokat a mindössze háromnegyed órából, mert tényleg mindegyik dal el lett találva.
Nekem talán leginkább a „Touched by the Mara”, az „A Beautiful Death”, a „Caramon’s Poem” és a „Shadow of the Beast” jön be leginkább, amikben kiválóan keveredik az epikusság és a súlyosság, emellett pedig kellően fülbemászóak.

Úgy vélem, mindenki jól járt ezzel a kooperációval. Matt még tehetett egy főpróbát, mielőtt visszaért a helyére, a nagyágyúk közé, a banda azért, mert készítettek egy igen erős power metal lemezt, és az énekes révén széles körben is megismerték a Pyramaze nevet, és végül a metalrajongók azért, mert egy színvonalas, és remek albumot kaptak.

Az együttes tagjai:
Michael Kammeyer - gitár
Morten Gade Sorensen - dobok
Jonah Weingarten - billentyűk
Niels Kvist - basszusgitár
Toke Skjonnemand - gitár
Matt Barlow - ének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Arise
2. Year of the Phoenix
3. Ghost Light
4. Touched by the Mara
5. A Beautiful Death
6. Legacy in a Rhyme
7. Caramon`s Poem
8. The Highland
9. Shadow of the Beast
10. March Through an Endless Rain

Diszkográfia:
Melancholy Beast (2004)
Legend of the Bone Carver (2006)
Immortal (2008)