FőképFurcsa cím ez a Minden ami szép volt. Valahogy rezignált nosztalgiázást sugall, mintha egy pályája alkonyán, a legszebb pillanatokra visszatekintő művész önvallomására számíthatnánk az album meghallgatásakor.

Pedig csupán a magyar rockzene egészen sajátos - a nyugati mintákat egyszerre tagadó, és azokat továbbgondoló, saját képére formáló - arculatának hű tükrét kapjuk a legszebbként számon tartott balladák feldolgozásaiban.

És valóban nagyszerűek ezek a dalok. Már az egykori Bikini-sláger, az „Adj helyet magad mellett” mellbevágóan tökéletes, különösen abban a felfogásban, ahogy az albumot zenei rendezőként jegyző Szekeres Tamás gitárján megszólal.

Ugyanilyen csodálatos a V’Moto-Rock valóban örökzöld „Várj, míg felkel majd a nap” című kisopusa, melyben Szekeresé mellett Keresztes Ildikó rendkívüli előadói kvalitásai is kiteljesednek.

Az album legnagyobb újrafelfedezése számomra mégis a gyerekként és fiatalon számtalanszor hallgatott „Valahol egy lány”.
Már akkor is egyértelmű volt, hogy világszemléletét tekintve Koncz Zsuzsa nem kifejezetten belesimulós típus, ám az, hogy Bródy János álmesés-ironikus szövege mennyire félreérthetetlenül rendszerellenes volt, mégsem hagyott támadási felületet, páratlan arányérzékről árulkodik.

Még szerencse, hogy mindez már a régmúlté, és manapság elegendő kizárólag a hibátlan előadásra összpontosítani.

És ha már szóba került az Illés-Koncz Zsuzsa-tengely, érdemes említést tenni Presser Pici és az LGT világáról is, hiszen a „Várlak”, a maga hamisítatlanul bluesos tónusával mással össze nem vethető lehetőségeket kínál a drámaiságban is remeklő Keresztes Ildikónak, hogy megmutathassa, miféle beleérzéssel képes megszólaltatni számokat.

A Somló Tamás-féle „Holnap”, majd - a „Szerelem sivatagá”-nak rövid kitérője után - három újabb, valamiképp az LGT-hez kapcsolható szerzeménnyel lezáruló tematikus blokk Keresztes Ildikó zenei sokarcúságát, kétségbevonhatatlan muzikalitását mutatja.

Ám egy efféle válogatásból nem maradhat ki a Piramis, egy egész generáció ledönthetetlen bálványa sem.
A „Szállj fel magasra” annak idején a tini nemzedék himnuszaként vonult be a köztudatba, de a karikírozástól sem menekülhetett meg - ami szinte kizárólag az igazán nagyszerű, vagy hihetetlenül eltalált slágerek sorsa volt, s maradt.

A legmeglepőbb az albumon számomra talán a sokrétűség ellenére is teljesen egységes felfogás és hangulat, aminek köszönhetően a Minden ami szép volt egy új, üdvözlendő magyar trend: a modernizálóan megőrző feldolgozáslemezek kiemelkedő darabja lett.

És ha valaki kizárólag Keresztes Ildikó páratlan hangjára vagy Szekeres Tamás visszafogottságában is fenomenális gitárjátékára kíváncsi, és bármiféle érzelmi kötődés nélkül hallgatja a dalokat, akkor sem csalódhat a lemezben.

Közreműködik:
Keresztes Ildikó - ének

Szekeres Tamás - gitár
Kicska László - basszusgitár
Gömöry Zsolt - billentyűs hangszerek
Hetényi Zoltán - dobok
Balázs Fecó - Hammond, ének
Pálvölgyi Géza - zongora
Roy - ének
Csányi István - szaxofon
Demeter Tamás - vokál

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Adj helyet magad mellett
2. Várj, míg felkel majd a nap
3. Valahol egy lány
4. Utolsó érintés
5. Várlak
6. Holnap
7. A szerelem sivataga
8. Szeress nagyon
9. Helló
10. Ne szeress engem
11. Szállj fel magasra
12. Maradj velem
13. Boldogság, gyere haza

Diszkográfia:
Nem tudod elvenni a kedvem (1999)
Nekem más kell (2001)
Minden ami szép volt (2008)