FőképA vasfüggöny lehullott és a világ feltárult előttünk. Ma már gyakorlatilag szinte a világ bármelyik részére eljuthatunk, sőt, sokszor csak a pénztárcánk vastagsága és kockázatvállalási képességünk szab határt. Sokan eljutottak már a Közel-Keletre, Szíriába is.

Ha megkérdeznénk egy utazót, kapásból az alábbi dolgokat sorolná fel egy szír kirándulással kapcsolatban: különleges gyümölcsök, vízipipa, egzotikus teák és fűszerek, örökké nyüzsgő bazársorok, csodálatos római romok.
A valóságban - könyvtárnyi irodalma ellenére - nagyon keveset tudunk a sokszor az emberiség bölcsőjének nevezett, az eurázsiai civilizáció és a világvallások eredőjének tartott országról, melynek történelmét évezredekben mérjük.

Hajdan sok szerzetes és szerzetesnő vonult vissza a magányba, és népesítette be Szíria pusztaságait és hegyeit, hogy imádságos életükkel szolgálják az Urat. Ebben a rendkívül inspiratív környezetben számos vallásos témájú himnusz és dal született.

Ebbe az ősi, rejtélyes és titokzatos világba enged bepillantást a libanoni születésű tudós, énekesnő Ghada Shbeir legújabb, Passion - Chants Syriaques című albuma.

Nem véletlenül használtam az előadóval kapcsolatban a tudós megnevezést. Hiszen jelenleg is három iskolában tanít (tradicionális arab énektechnikát az Université Saint-Espirit de Kaslik-on, Libanonban, Al Muwashshah énektechnikát egy másik libanoni egyetemen és ősi szír himnuszokat a National Conservatory of Lebanon-on).

Valamint az arab zenei kultúra kutatásával kapcsolatos munkáját két tudományos szintű könyv is jelzi (a The Muwashah after the Cairo caucus of 1932 és a The Muwashahat and Adwars of Sayyed Drawish).
Ghada Shbeir 2007-ben - Közel-Kelet / Észak-Afrika kategóriában - elnyerte a BBC Radio3 világzenei díját.

Az előadó új albumán 25 ősi himnusz kapott helyet. Az ősi szír himnuszokat többnyire tisztán az emberi hangra támaszkodva adják elő. De, nagyon ritkán kézi harang (naqus), marwaha (ütős hangszer) és cimbalom kíséretet is kap az énekes.
Ezen a lemezen - követve a tradíciót - zenei kíséret nélkül hangzanak el a dalok.

Függetlenül attól, hogy különböző kultúrkörökről van szó, számomra Ghada Shbeir produkciója ugyanazt az atmoszférát teremtette meg, amelyet egy fenomenális magyar előadó, Lovász Irén Égi hang című lemezéről már jól ismertem.

Az énekesnő érezhetően jól kimunkált, kristálytiszta hangján őszintén és hitelesen szólalnak meg az ősi vallásos énekek. A dalok rendkívül egyszerűek, minimális a hangterjedelem (mentes a hatalmas fel-le „hintáktól”).
Az énekesnő rendkívül szuggesztív ember benyomását kelti, dalai szívtől szívig „közlekednek”. Az ilyen előadások az emberi szív legmélyére hatolnak és képesek felemelni a hallgató tudatát.

Biztos vagyok benne, hogy elsőre a legtöbb ember számára furcsán fognak hatni az albumon található himnuszok, sőt talán még idegenkedni is fognak tőlük.
De, ha nyitottak vagyunk az új dolgokra, és megfelelő türelemmel közelítünk az ősi énekekhez, akkor azok teljes valójukban fognak megnyílni előttünk, és különleges élménnyel ajándékoznak meg bennünket.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Hoyen Lhatoye
2. Kadichat Rohemnocho
3. Hoyen Lhatoye
4. Toubayk`lidto
5. Enono Nouhro Chariro
6. L`el Men Choufre
7. Moran Etraham `Layn
8. Moubarakon Man Fadana Bimaoutihi
9. Soguito
10. Bo`out Dmor Ya`coub
11. Domyo `Idto
12. Mater Dolorosa
13. Lthadmo Dhaymonouto
14. Qolay Choubho
15. Emar Qayso
16. Ayouha Rrabou Ilahouna
17. Fchito (Techbouhto Lmoryo)
18. Kakro
19. Bkhoulhoun Safre (Kyrie Eleison Lmoryo Techbouhto)
20. L`el Mentoure
21. Mabou`o Dhaye Itayk
22. Ammanouyel Aloho
23. O Saint Joseph
24. O Coeur Tendre De Dieu
25. Mon Coeur Est Epris

Diszkográfia:
Communiqué 1 (2004)
Al Muwashahat (2006)
Various Artist Rough Guide To Arabic (2008)
Passion - Chants Syriaques (2008)