FőképVan, mikor elég a Píár. Ezek a rövid életű sikerzenekarok… bár nem tudom, mit jártatom a szám, zúzósabb terepeken nem is ismerek ilyet. Ezen a területen még mindig él a hagyomány, miszerint izzadva lehet igazi sikert elérni.

Ha lenne köztük - na jó, van, bár ez nem igazán az üvöltő vulkánokkal teli vidéken zajlik, inkább manga szerű figurák bohóckodása és életfájdalmának világba kiáltásukról szól -, szóval, ha lenne is ilyen összegyúrt fémbanda, bizonnyal gyorsan kihalna. Mert van, amire nem elég a Píár.

Arra például sosem elég, hogy egy zenekar töretlenül a felszínen maradjon. A vulkánok ne aludjanak ki, és ha hosszabb-rövidebb pihenőt tartanak is, utána elemi erővel köpjék fel a lávát, a metálarcok legnagyobb örömére.
Élő szövet a belső fémvázon, ugye? Meg tehetség, vagy mi fene.

Elkerülhetetlen, hogy a hosszú ideig fennálló zenekarok körül időről időre démonokként üssék fel fejüket a balhék. Az Ossian zenekarnak kijutott ezekből a lélekzabáló démonokból, de úgy fest, vagy ismerik a szellemirtókat, vagy szabadidejükben folyton sámántáncot járnak.
Mert hiába a rögös út, fémmel, szegecsekkel kivert úthengerrel hajtanak át a megkövült akadályokon, hogy új életet leheljenek a fémkohókba.

Azt nem lehet állítani, hogy a Küldetés szövegei - meg úgy egyáltalán az Ossian szövegek - egymáshoz mérten hatalmasat fejlődtek volna, mert magasan mérce felettiek voltak már a kezdetekben is.
Egyedül a könnyedebb és mélyebb szövegek aránya változik, az utóbbiak javára. Hála érette!

A Küldetés nem okoz csalódást, egyetlen percre sem. A szövegeik - csak úgy, mint a korábbi lemezeken - önállóan is megállnák a helyüket. A zene dettó.
Én, személy szerint ki vagyok békülve a rockerek vagyunk, hej, igyunk sok sört és a nyaki csigolyákat cseréljük golyóscsapágyra szövegekkel is, de egy idő után csak ráunok. Az Ossian dalaival ez a veszély nem fenyeget, a zenekar nem engedi, hogy bóbiskoljak. Mindig találni bennük elgondolkodtató, példaértékű gondolatokat.

A Küldetés zenei fronton mindent kihoz az adott hangszerekből, amit ki lehet. Nincs üres hely a hangok között, nincs óvatoskodás és kompromisszum. Hol lírai, hol rock, hol igazán erőteljes harapós fém. Nemesfém. A Küldetés minden szempontból méltó a névadó Ossziánhoz!

Az együttes tagjai:
Paksi Endre - ének, vokál
Rubcsics Richard - gitár, vokál
Wéber Attila - gitár, vokál
Erdélyi Krisztián - basszusgitár
Hornyák Péter - dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Ébredés (intro)
2. A Száműzött visszatér
3. A Véletlen
4. Új Aranykor
5. Asszony feketében
6. Mondd ki!
7. A kőszikla
8. Az ördögök mennyországa
9. Az Életvonal
10. A Küldetés
11. A Nagybetűs Szavak
12. Jó időben, jó helyen
13. Útközben

Diszkográfia:
Demó 86
Demó 87
Acélszív (1988)
Félre az útból (1989)
A Rock katonái (1990)
Ítéletnap (1991)
Kitörés (1992)
Ossian 86-92 (1992)
Emberi dolgok (1993)
Keresztút (1993)
Koncert (1998)
Az utolsó lázadó (1998)
Fémzene (1999)
Gyújtópontban (2000)
Titkos ünnep (2001)
Árnyékból a fénybe (2002)
Hangerőmű (2003)
Tűzkeresztség (2004)
A szabadság fantomja (2005)
Küldetés (2008)

Létünk a bizonyíték - dupla koncert CD + DVD
20 éves jubileumi box - szett
A lélek hangja