FőképAz Iced Earth valószínűleg ma is egy másodvonalbeli metalzenekarként tengődne, és talán én sem hallottam volna róluk, ha nem találkoztak volna Matthew Barlow énekessel.
Mindenki szerencséjére így történt, és ennek következményeként az Iced Earth ma nagy népszerűségnek örvend a világ bármely táján lakozó metalrajongók körében.

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy sikereiket egyedül Barlow-nak köszönhetik, hiszen az együttes szíve és lelke, Jon Schaffer igazán jó dalokat képes írni, csakhogy nem mindegy, ki prezentálja ezeket.
Erre a Days of Purgatory című válogatás a legjobb bizonyíték, ami a csapat korai műveinek újra felvett és énekelt átgondolásait tartalmazza.

Annak idején volt szerencsétlenségem hallani a Night of the Stormrider lemezt, és bár valóban jó dalok sorakoznak azon a kiadványon, az akkori énekes hangja miatt közel sem tudott lenyűgözni.
Igazából nekem is akkor tűnt fel, milyen jól megírt dalok voltak azok, amikor ezen a válogatáslemezen immár Matt Barlow tolmácsolásában hallottam őket.

Véleményem szerint Jon Schaffer mindig is Barlow hangjához írta a zenét, még ha erről sosem tudott.
Korai dalai is olyan tökéletesen szólalnak meg ezen a válogatáson, hogy nem lehet bennük hibát találni és ez nem csupán a hangzás újrakeverésének köszönhető, hanem inkább az énekhang és a zene tökéletesen illeszkedő párhuzamának.

Matt Barlow ugyanis ugyanolyan drámaisággal / agresszióval / erővel / érzéssel adja elő magát, ahogy Schaffer és aktuális zenésztársai, és pont ez adja az Iced Earth szépségét és erősségét.

Neki köszönhetően ismerkedtem meg ezekkel a hatalmas dalokkal is, amik itt szerepelnek és amelyek manapság az Iced Earth-koncertek hidegrázós pillanatait adják, viszont amit valószínűleg kihagytam volna az újra felvett verziók létezése nélkül.

Hogy csak párat említsek a legnagyszerűbbek közül: a keménykedős „Colors”, a félelmetes „Angel Holocaust”, a drámai refrénnel ellátott „When the Night Falls”, a borzongató „Cast in Stone”, a himnikus magasságokba törő „Desert Rain”, vagy a szintén horrorisztikus hangulatú „Travel in Stygian”, hogy a Burnt Offerings lemez korábban tárgyalt dalairól már ne is beszéljünk.

Ezek a kemény és legtöbbször epikus dalok ma már power/thrash metal alapműnek számítanak, és ahogy én látom, sajnálatos módon a Something Wicked This Way Comes című lemez óta nem is születtek ennyire magas színvonalú dalaik.
Mert míg a Horror Shown maga a zene volt középszerű, a későbbi lemezeken az énekesként egyébként kiválóan funkcionáló Tim ’Ripper’ Owens orgánuma volt idegen ehhez a zenéhez.

Szerencsére Matt Barlow 2007-es visszatérésével újra reménykedhetünk az Iced Earth erős visszatérésében, és hogy végre újra megtalálják azt a közös hangot, amely oly naggyá tette őket annak idején.

Az együttes tagjai:
Jon Schaffer - ritmusgitár, ének
Randall Shawver - szólógitár
Matthew Barlow - ének
Brent Smedley - dob
James MacDonough - basszusgitár
Dave Abell - basszusgitár
Mike McGill - dob
Richey Secchiari - dob
Rodney Beasley - dob

Közreműködött:
Howard Helm - billentyűk
Kent Smith - billentyűk

A lemezen elhangzó számok listája:
CD 1
1. Enter the Realm
2. Colors
3. Angels Holocaust
4. Stormrider
5. Winter Nights
6. Nightmares
7. Before the Vision
8. Pure Evil
9. Solitude
10. The Funeral
11. When the Night Falls

CD 2
1. Burnt Offerings
2. Cast in Stone
3. Desert Rain
4. Brainwashed
5. Life and Death
6. Creator Failure
7. Reaching the End
8. Travel in Stygian
9. Dante`s Inferno
10. Iced Earth

Diszkográfia:
Iced Earth (1990)
The Night of the Stormrider (1991)
Burnt Offerings(1995)
The Dark Saga (1996)
Days of Purgatory (1997) válogatás
Something Wicked this Way comes (1998)
Alive in Athens (1999) koncert
Horror Show (2001)
Dark Genesis (2002) gyűjteményes doboz
The Glorious Burden (2004)
The Blessed and the Damned (2004) válogatás
Gettysburg (1863) (2005) DVD
Alive in Athens (2006) DVD
Framing Armageddon: Something Wicked Part 1 (2007)
The Crucible of Man: Something Wicked Part 2 (2008)