FőképJapa pa pa pa pam… Dolores. Ja pa pa pa pam… Dolores! Erről a könyvről folyton Goofy kutya jut eszembe, mikor állatkerti gondozóként igyekszik alaposan megsikálni egy Dolores nevű elefántot.
Cipeli a vödröt, a moppos felmosót, közben egy idétlen dalocskát kántál, ami belekúszik a gyerekek fülébe, hogy ott aztán örök visszhangot keltsen, és az őrületbe kergesse a kölyköket.

Én legalábbis így jártam és nem hiszem, hogy egyedül lennék ezzel. Mondjuk gyanítom, King nem ugrott hasonló cipőbe. Bár, ki tudhatja. Lehet, hogy miközben a regényen dolgozott időnként abbahagyta a gépelést, maga elé meredt, vagy felugrott az íróasztal mellől és… Japa pa pa pam, Dolores!

No de ha mégsem: Stephen King gyakran bújik nők bőrébe (valószínűleg azért nem pózol a tükör előtt felesége fehérneműiben), vagyis könyveinek jelentős részében női hősöket használ.
De ha nem is a főhős, az majdnem biztos, hogy a főszereplők között feltűnik néhány fontos lányalak.

King azon kevés hímnemű író közé tartozik, akik képesek hitelesen bemutatni történeteiket a nők szemén keresztül. Amennyire tudom, persze, ha pontos akarok lenni ehhez inkább lányokat kellene megkérdeznem.

Dolores Claiborne a megfásult - a jó okkal megfásult - nők kemény életét éli. Még egy King védjegy, hogy a női karakterek szinte sosem a felső tízezer elkényeztetett leánygyermekei, ehelyett inkább nagykanállal lapátolják a penetrát valamilyen formában. Lehet rossz házasság, lehet fogyatékosság, vagy más súlyos betegség.

Szóval Dolores brutális házasságban él, igyekszik némi pénzt keresni, miközben gyereket nevel, és végzi az otthoni teendőit.

A történet ott kezdődik, hogy Dolores munkaadója, a félisteni vagyonnal bíró Vera Donovan ugrik egy csukafejest a lépcsőről. Dolores pedig véletlenül éppen a holttest fölött áll, mikor betoppan egy szemtanú.
Megérkezik a karhatalmi szerv, és kezdetét veszi a kihallgatás. Innentől a történet egyszerre zajlik a kihallgatóteremben és Dolores emlékeiben.

A nyomozást vezető tiszt jól ismeri Dolorest, évekkel korábban ő nyomozott a nő férjének titokzatos halála ügyében is. Öröm csillog a szemében, a remény, hogy ezúttal bevarrhatja azt a nőt, akire semmit sem tudott rábizonyítani sok évvel korábban.
Dolores emlékeiből viszont sokkal több minden kerül napfényre, mint amire akár a nyomozó, akár az olvasó számíthat.

Fiatal anyaként, bejárónőként vállal munkát a dúsgazdag Veránál, aki ott alázza a személyzetét, ahol csak éri.
Doloresnek nagyon kell a munka, mivel egy szem férje keményen tintázik, elvarázsolja csekély bevételüket, ráadásul még üti is az asszonyt. Így Dolores tűri a gazdag úrhölgy csípéseit, és legjobb tudása szerint megtesz mindent, amire Vera utasítja.

Ráadásul a házinéni kissé kényszeres a rendre, a porcicáktól még a víz is kiveri, mintha kézzel fogható ellenségként bújnának meg az ágy alatt, hogy az első adandó alkalommal rávessék magukat. Doloresnek tehát akad dolga bőven.

Az évek múlásával különös viszony szövődik közöttük. Vera elküld mindenkit maga mellől, egyedül Dolores marad, ám inkább barátnőként, mint munkaerő gyanánt. Vera egyre jobban függ Dolorestől, bár igazi barátságnak nehezen nevezhető a viszonyuk.
Vera titkokat árul el barátnőjének, olyanokat, amiket rajta kívül senki sem ismer. És ellátja tanácsokkal, a házaséletre vonatkozó tanácsokkal, aminek köszönhetően, Dolores először találkozik a nyomozóval.

Ezúttal nem a természetfelettire tolódik a hangsúly. A Dolores misztikus hangulatú regény, de misztikus elemek nélkül. Leszámítva egy aprócska átfedést a szintén ebben az időszakban íródott Bilincsben című regénnyel.

A könyvet átjárja valamiféle titokzatos hangulat, de ezúttal nem kelnek életre nagyöreg vámpírok, gyerekfaló bohócok, vagy bányák mélyén szunnyadó ősgonoszok. Más okból feszíti az idegeket és valószínűleg azok az olvasók is élveznék, akik egyébként nem esnek hasra Stephen King műveitől, vagy egyáltalán a természetfeletti témáktól.

A könyvből egyébként ritka jó film adaptáció is készült, sőt, színpadra is került.

Kapcsolódó írásaink:
Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
A halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete
 
Életrajz:
Stephen King életrajz
 
Magyar Stephen King HQ:
Magyar Stephen King HQ