FőképNéhány évvel ezelőtt a német székhelyű Ruf Records tulajdonosa, Thomas Ruf egy - a reflektorfénybe főként női muzsikusokat állító - utazó „blues cirkuszt” vizionált. Az álmok 2005-ben váltak valósággá, akkor indul először világhódító útjára a The Blues Caravan show.

Az első kör „Ladies Night Tour 2005” címmel futott olyan remek muzsikus hölgyekkel, mint Ana Popovic, Candye Kane és Sue Foley.

Az igen sikeres turnét 2006-ban a „New Generation Tour 2006” követte új frontemberekkel (Aynsley Lister, Erja Lyytinen és Ian Parker).

A „Blues Guitar Women Tour 2007” produkcióban Sue Foley, Deborah Coleman és Roxanne Potvin állt a tűzvonalban.

A sztori - „Blues Caravan 2008 / Guitars & Feathers” címmel - az idei évben is folytatódik.

Annyi újdonság van a történetben, hogy a 2008-as körút egyik állomásán, Bonnban (január 27-én) a koncert anyagát olyan céllal rögzítették, hogy abból később cd szülessen. A hanghordozó - a produkció címével megegyező név alatt - a nyár folyamán került a piacra.

Az aktuális hölgykoszorút Deborah Coleman, Candye Kane és Dani Wilde alkotja. Az előbbi két hölgy az elmúlt évek során már „karavánozott”, Wilde kisasszony viszont új beszállónak számít.

A lemezre tizenhét kompozíció került igen bőséges - több mint 70 perces - játékidő mellett. A repertoárban közel egyenlő arányban vannak a mostani frontemberek által írt dalok és a más szerzőktől származó művek.

A hölgyek már a nyitásnál is magasra teszik a képzeletbeli lécet, ugyanis Ray Charles „Won`t Leave”-jével indítanak.
A folytatásban egymás után 4 szám hallható a karavánban most debütáló Dani Wilde szerzeményei közül. Ebből a „négyesből” a kicsit soul-os, lírai ballada, a „Come Undone” a kedvencem.

A lemez közepe táján két - erőteljesen rock’n’rollba hajló - szám hallható, a „My Country Man” és a „Crazy Little Thing”.
A műsor utolsó harmadában pedig olyan remek felvételek követik egymást, mint a „Fight” (Luther Allison), a „Jesus Just Left Chicago” (Frank Lee Beard, Billy Gibbons, Joe Michael Hill) és a „Somethings Got A Hold On Me” (Pearl Woods-Lery és Kirkland-Etta James).

Természetesen nem feledkezhetünk el a „Whole Lotta Love”-ról sem, amelyet a Led Zeppelin 1969-es lemezéről minden rock és blues rajongó jól ismer.
Egyébként a dal előképe a You Need Love a blueszenész Willie Dixon nevéhez fűződik. Dixon a nyolcvanas években a két dal hasonlósága miatt szerzői jogi pert kezdeményezett, amit meg is nyert a Zeppelinnel szemben. Ennyit a történelemről…

Először - főként Jimmy Page orgánuma után - furcsa érzés ezt a számot hölgyek előadásában hallani, de már a második nekifutásra bekerül a szerethető produkciók kategóriájába.
Ez a minősítés igaz az egész, lemezbe zárt Blues Caravan koncert anyagra is.

Kétségtelen tény, hogy az élő zenét, a koncert atmoszféráját a „konzerv” sohasem képes visszaadni, de legalább mintákat kapunk belőle, hogy milyen lett volna, ha ott vagyunk.

A remek muzsikusokból álló csapat végig energikusan - és érezhetően sokszor egymást „hergelve” - játszott. Ha valaki egy igazán ütős női énekhangot szeretne hallani, akkor annak itt egy profi énekóra Candye Kane-től a Somethings Got A Hold On Me-ben.

Közreműködők:
Candye Kane - ének
Deborah Coleman - ének és gitár
Dani Wilde - ének és gitár
Govert van der Kolm - billentyűsök
Denis Palatin - dobok
Michael Griot - basszusgitár
Laura Chavez - gitár

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Won’t Leave
2. Bring Your Loving Home
3. Heal My Blues
4. Come Undone
5. I Love You Morethan I Hate Myself
6. You Need a Great Big Woman
7. My Country Man
8. I’m Lucky
9. Crazy Little Thing
10. Toughest Girl Alive
11. Bad Boy
12. I Got To Know
13. Fight
14. Jesus Just Left Chicago
15. Somethings Got a Hold From Me
16. Whole Lotta Love
17. Rocking On the Blues Caravan

Diszkográfia:
The New Generation (2006) DVD
Guitars & Feather (2008)