Főkép

Hip hopot márpedig végképp nem hallgatok. Soha.

Legalábbis ezt gondoltam mindaddig, amíg meg nem hallgattam a 2008-as év (vagyis inkább valószínűleg retrospektíve, a tavalyi esztendő) legígéretesebb hip hop számaiból készült válogatást, ugyanis rá kellett döbbennem, hogy a műfaj olyannyira beivódott már a mai popzenébe, hogy elemeinek felhasználása, beépítése nélkül teljességgel elképzelhetetlen lenne bármiféle sláger megírása.

Hip hop nélkül nem lenne Madonna, Christina Aguilera, nem lenne Britney Spears. Őket viszont viszonylag gyakran, és kedvvel hallgatom. (És persze a válogatáson szereplő Kanye Westtel is megbarátkoztam már.)

Persze lehetséges, hogy épp fordítva működik a dolog, és ahogy az egykor lázadó, underground műfaj megérik, lassanként betagozódik a fősodorba, és egyre dallamosabbá, egyre slágeresebbé, egyre poposabbá válik.
Vagy csupán a soul, esetleg más, feketének nevezett stílusirányzatok hatnak rá megtermékenyítően.

A lényeg, hogy Gwen Stefani „The Sweet Escape”-je, Rihanna „Umbrella”-jának remixe vagy Nicole Scherzinger „Baby Love”-ja bármelyik pop slágerlistán feltűnhet, és nyilvánvalóan fel is tűnt, tűnik, ami pedig Mutya Buena (a szólókarrierbe kezdett egykori Sugababe) és Amy Winehouse (ez a családnév magyarul vajon „szeszkazánt” jelenthet?) „B Boy Baby”-jét illeti, ez egészen a jazz-soul-blues tengely mentén kifejlődött popzenéig nyúlik vissza.

Azért hallani (számomra) hamisíthatatlan(nak tűnő) hip hop szerzeményeket is, például Eve „Tambourine”-jét, vagy Soulja Boy „Crank That”-jét, melyeket szívesen elhallgatok, s nem feltétlenül pusztán háttérzeneként. Valószínűleg azért, mert mindegyiket feldobja valamiféle különleges hangzás, hangszer, nem feltétlenül megszokott megközelítés.

A második korongról ugyanilyen jellegzetesen rapes 2Pac „Ghetto Gospel”-je, ami a hip hop hagyományaihoz híven egy eleve szép és sikeres szám, Elton John „Indian Sunset”-jének széttrancsírozott soraira épül rá. Ahogy egykor Puff Daddy és a Police esetében, most is nehéz eldönteni, hogy a régi szám vagy inkább az új élet ereje juttatja rendkívüli magaslatokba a „feldolgozást”, az örökzöld mindenesetre így újragondolva is egészen remek.

A Game „Dreams”-ének dubja pedig szintén eléggé karakteres ahhoz, hogy a politikai töltetűnek tetsző szöveghez fogós alapot nyújtson. Ahogy a hangolt, karibi rézdobok ugyancsak teljesen feldobják 50 Cent nyilvánvalóan nem magasröptű üzenetű „P.I.M.P.”-jét.

E kivételek ellenére azonban a második lemez nem kifejezetten találkozik az én ízlésemmel; inkább a keményvonalas hip hopos-rapes szubkultúrának való, akik nem kizárólag zenei szempontból értékelik az efféle teljesítményeket, hanem életstílusuknak, felfogásuknak köszönhetően ténylegesen azonosulni tudnak vele.

A lemezen elhangzó számok listája:
CD 1
1. Kanye West: Flashing Lights
2. Janet Jackson: Feedback
3. Snoop Dogg: Sensual Seduction
4. 50 Cent feat. Robin Thicke: Follow My Lead
5. Gwen Stefani feat. Akon: The Sweet Escape
6. Rihanna feat. Jay-Z: Umbrella (VYBZ Remix)
7. Mary J. Blige: Just Fine
8. Ne-Yo: Go On Girl
9. Lupe Fiasco: Superstar
10. Timbaland feat. Keri Hilson & Nicole Scherzinger: Scream
11. Eve: Tambourine
12. Akon: I Can’t Wait
13. Fergie: Clumsy
14. Nicole Scherzinger feat. wil.i.am: Baby Love
15. Mutya Buena feat. Amy Winehouse: B Boy Baby
16. will.i.am: I Got It From My Mama
17. Nelly Furtado: Do It
18. Busta Rhymes: In The Ghetto
19. Soulja Boy: Crank That (Soulja Boy)

CD 2
1. Dr. Dre feat. Snoop Dogg: Still D.R.E.
2. Nelly: Hot in Herre
3. Outkast: Ms. Jackson
4. 2Pac: Ghetto Gospel
5. The Black Eyed Peas: Don’t Phunk With My Heart
6. Missy Elliott: 4 My People (Basement Jaxx Remix)
7. Busta Rhymes feat. Rampage The Last oy Scout: Woo Hah!! Got You All In Check
8. Ludacris: Stand Up
9. D-12: How Come
10. Tony Yayo feat. 50 Cent: So Seductive
11. The Game: Dreams
12. Blackstreet feat. Dr. Dre: No Diggity
13. LL Cool J: Doin’ It
14. Warren G feat. Nate Dogg: Regulate
15. Foxy Brown feat. Jay-Z: I’ll Be
16. The Pussycat Dolls feat. Busta Rhymes: Don’t Cha
17. Nelly Furtado: Maneater
18. Eve feat. Gwen Stefani: Let Me Blow Ya Mind
19. 50 Cent: P.I.M.P.