FőképA horgászat lehet sport és hobby is: van, aki hivatásszerűen űzi, másoknak csupán alkalmi kedvtelés.
Akárhogy is, mindenképpen kellemes kikapcsolódás, ami közelebb hozza az emberhez a természetet. Jót tesz az egészségnek, a legkülönfélébb emberekkel nyílik mód megismerkedni, és mindig lehet valami újat tanulni. Erre jó ez a könyv is.

Magam 1978-ban váltottam ki az első horgászigazolványomat, de mindig is horgásztam, s gyerekkoromban főleg nagyon sok időt szenteltem a vizeknek és a horgászatnak. A patakok és a tavak horgászata volt a nagy szerelmem.
Úgy gondoltam, már jó sokat próbáltam elsajátítani a horgászat Magyarországon alkalmazható módszereiről, de a Bailey-féle Horgászenciklopédia olvasása új és újabb ismeretekkel gazdagított.

A rengeteg gyönyörű színes fényképpel és hasznos, részletes rajzokkal illusztrált könyv nagyban elősegíti a horgászattal kapcsolatos tudnivalók értelmezését, valamint útmutatást ad a kulturált vízparti viselkedéshez, és a biztonságos szórakozás megteremtéséhez.

John Bailey először átveszi az alapismereteket, a csomóktól és a felszereléstől kezdve a használható rovarokon és a különféle víztípusokon át a halfajok biológiájáig. Ezután rátér a gyakorlati ismeretekre, és rengeteg érdekes és fontos részletet megtudhatunk az éjszakai, folyó- és állóvízi ill. tengeri horgászat módszereiről.

Számtalan praktikus tanácsot ad egy-egy ilyen módszer teljes elsajátításához. Magam pl. a könyv által ismertem meg alaposabban olyan horgász módszereket is, amelyek eddig tőlem távol álltak, mint pl. a legyezőhorgászat vagy a bojlis horgászat.
Sajnos a tengeri horgászathoz eddig nem volt szerencsém, de akinek módjában áll részt venni egy külföldi expedíción, az is támaszkodhat a könyv sok szempontot figyelembe vevő útmutatásaira.

Nehéz nem kedvet kapni a horgászathoz a kötet fényképeit böngészve. Hiszen horgászvizek a világ számos pontján vannak, és az ember épp úgy megtalálhatja a természet sajátos szépségeit a Tiszán, mint mondjuk a Szalajka-völgyben, Szlovákia hegyvidékein, Székelyföldön, a Balatonon, vagy épp az Adriai-tengeren.