FőképHogy az energia egyenlő lenne Mariah Carey négyzetével (vagyis a Mariah-val megszorzott, négyzetre emelt Carey-vel), az kissé túlzásnak tűnik nekem. Különösen annak fényében, hogy az Island lemezkiadó égisze alatt ismét magára talált énekesnő legújabb albuma a legnagyobb jóindulattal sem mondható sodró lendületűnek.

De a dalok ettől még mit sem veszítettek dinamizmusukból, sőt, ami elveszett a visszanyesett, teljességében elektronikus alapokkal és a tempó csillapításával, az visszajött az erőteljes, tiszta hangzásokon és a funkos, R&B-s kidolgozáson.
Mindehhez némi reaggae-s feelinget is adtak itt-ott (a „Cruise Control”-on a legendás Bob Marley legkisebb fia, Damian is közreműködik), amitől az egész lemez kellemesen visszafogott, hallgatós, belefeledkezős örömzenévé avanzsált.

Amolyan chill-out muzsikává, amihez előtte egyáltalán nem szükséges beextasyzni magunkat, és az sem baj, ha nem puszta háttérzeneként hallgatjuk a számokat.

Azért a látszólagos egyszerűség mindenek előtt való szempont lehetett a dalok megírásakor. Némelyik szám dallama egészen a mondókák, a gyerekdalok szintjén szolid, miközben a jól kidolgozott alapok, no meg Mariah bármire képes, mégis józan mértékletességről árulkodóan tiszta csengésű hangja megteszi a magáét.

Pontosan ezért a tökéletes, művészi magasságokba törő kiegyenlítődésért tetszik nekem annyira többek között a „Side Effects” és az „I’ll Be Lovin’ U Long Time”, míg a „Thanx 4 Nothin’”-ban leginkább a kvázi-akusztikus gitár-szólammal megelőlegezett és általa visszavett, finom melódia fogott meg. (Azért azt meg kell jegyeznem, hogy nem ezek az első kislemez és klipslágerek.)

Ugyanakkor az album fennmaradó részében sem találtam hibát. Minden szerzemény telitalálat a maga nemében, és a lemez legelején és legvégén még az igazán virtuóz soul-funk énekesnői én is megvillan egy-egy pillanatra, vagyis, a második esetben, egy egész szám erejéig.

Régen is kedveltem, és most is szeretem Mariah Carey számait és stílusát - igaz volt egy időszak, amikor szinte mindenki, még maga is többet foglalkozott a bulvársajtóban teregetett magánéleti problémáival, mint dalszerzői és előadói kvalitásaival.
Az új album pedig minden eddiginél gyorsabban a szívemhez nőtt. Remélem, hogy mások is így lesznek vele.

Előadók:
Mariah Carey - ének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Migrate (feat. T-Pain)
2. Touch My Body
3. Cruise Control (feat. Damian Marley)
4. I Stay In Love
5. Side Effects (feat. Young Jeezy)
6. I’m That Chick
7. Love Story
8. I’ll Be Lovin’ U Long Time
9. Last Kiss
10. Thanx 4 Nothin’
11. O.O.C.
12. For The Record
13. Bye Bye
14. I Wish You Well

Diszkográfia:
Mariah Carey (1990)
Emotions (1991)
Music Box (1993)
Merry Christmas (1994)
Daydream (1995)
Butterfly (1997)
Rainbow (1999)
Glitter (2001)
Charmbracelet (2002)
The Emancipation of Mimi (2005)
E=MC2 (2008)