Főkép

Aki szereti a H.I.M., a Paradise Lost vagy a Sisters of Mercy zenéjét, az nagy valószínűséggel a Lacrimas Profundere muzsikáját is kedvelni fogja. Nagy újdonságot nem produkálnak, ellenben a műfaji elvárásokat megbízható színvonalon hozzák. Egyszóval amolyan első-másodvonal határán mozgó produktum, amiben azonban ott a lehetőség, hogy sikeres legyen.

A zenekart az előző lemezük (Filthy Notes for Frozen Hearts) révén ismertem meg, és bár nem dobtam hanyatt magam tőlük, azóta is rendszeren hallgatom őket, mert a zenéjükben van valami plusz, amitől jó újra meg újra elindítani a korongot.

Szóval bizalommal eltelve vártam az új albumot, ami egyrészt az idén tizenöt éve alakult banda nyolcadik „egészestés” alkotása, másrészt sajnálatos módon tagcserével is együtt járt: az alapító énekes Christopher Schmid ugyanis távozott a bandából. Utóda a számomra ismeretlen Rob Vitacca lett, aki még csak huszonegy éves. Egyáltalán, lehet ilyen fiatalon efféle zenét hitelesen és jól énekelni? Mert az ifjúkori siránkozás nem illik ide, kell pár év, hogy az előadás mögött ott legyen a szomorkás-borongós tapasztalat, különben talmivá válik az egész.

Szerencsére Christopher tesója, Oliver Nikolas Schmid gitáros maradt, és mivel ő a fő zeneszerző, legalább a zeneiségért nem kellett aggódnom.

A lemez egy szív dobogásával indul, ami egyszer csak leáll, az énekes meghal. Vagy valaki más távozik az árnyékvilágból, ez tulajdonképpen mindegy, a lényeg az, hogy mielőtt távozna az életből, még egy utolsó pillantást vet életére, és a látottakat tizenegy nótában megosztja velünk (a tizenkettedik az intró).

Rögtön az első emlék (A Pearl) megadja az alaphangulatot. A tempó talán itt a leggyorsabb az egész lemezen, nem véletlenül erre készült az első klip. Vitacca hangja kellőképpen mélyre hangolt, visszafogottan bársonyos. Kimondottan a Sisters of Mercy frontemberére emlékeztet, esetleg Peter Steele (Type O Negative) orgánumára. Nagyon-nagyon illik a zenéhez.

A „The Shadow I Once Kissed” zongorával és női háttérénekkel ringat, hogy hirtelen a „Veins” és a „We Shouldn`t Be Here” melódiái között találjuk magunkat. A kemény alapok (dob és basszus) fogós dallamokkal kiegészítve garantálják, hogy a H.I.M. kedvelők is megszeretik majd ezt a zenét.

Aztán következik a „And God`s Ocean” - az egyik majdnem csúcspont a korongon. Lassabb számról lévén szó mindenki leül és figyel, nem kell sem bólogatni, sem lábbal követni a ritmust – csupán a szomorkás hangulatban megmártózni, betakarózni vele, a számban lévő érzés úgyis körbeölel. Pedig ez még nem minden, hiszen „A Dead Man” balladája, zongorával és vonósokkal kiegészítve bizonyíték Vitacca képességeire, énekéből egyszerűen áradnak az érzelmek. Szintén emlékezetes darab lemezen.

Na persze nem csak melankóliával átitatott szerzeményt hallhatunk, hanem tempósabb gothic zenét is. Érdemes megfigyelni, miként jutnak el az előző balladától a „Sacrificial Lamb” tempósabb, erőteljesebb lüktetésén át a „Lullaby for a Weeping Girl” kimondottan lendületes előadásig. Persze senki ne számítson holmi speed vagy thrash durvulásra, de önmagukhoz képest ez már gyorsnak számít.

Az egészet a nagyon jól sikerült, öt percnél is hosszabb „While” zárja. Itt nem csak azt tudjuk meg, mi történik a nyitótételben elcsendesült emberrel, hanem egyfajta összegzését, esszenciáját kapjuk a Lacrimas Profundere muzsikájának. Érzelemdús, időnként visszafogottnak tűnő ének, fülbemászó dallam, a megfelelő helyen és mennyiségben adagolt gitár, erőteljes dob, változatos tempó.

A Songs for the Last View egy korrektül megszólaló gothic rock album, ahol nyomokban még érezhető a hajdani doom mentalitás, miközben a zeneszerző már fél szemmel a H.I.M. világsikerei felé kacsingat. Mindentől függetlenül jó a lemez, ott a helye a felső ligában (feltéve, ha az ember szereti a melankóliát meg a gótikus regények hangulatát, természetesen borzalmak és vértenger nélkül).

Az együttes tagjai:
Rob Vitacca - ének

Peter Kafka – basszusgitár, háttérvokál
Oliver Nikolas Schmid - gitár
Tony Berger - gitár
Korl Fuhrmann – dob

Közreműködők:
Randy Blythe - ének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. The Last View
2. A Pearl
3. The Shadow I Once Kissed
4. Veins
5. We Shouldn`t Be Here
6. And God`s Ocean
7. Suicide Sun
8. Dear Amy
9. A Dead Man
10. Sacrificial Lamb
11. Lullaby for a Weeping Girl
12. While

Diszkográfia:
... and the Wings Embraced Us (1995)
La Naissance D`Un Reve (1997)
The Crown of Leaving (1997) EP
The Embrace and the Eclipse (1998) EP
Memorandum (1999)
Burning: A Wish (2001)
Fall, I Will Follow (2002)
Ave End (2004)
Again It`s Over (2006) EP
Filthy Notes for Frozen Hearts (2006)
Songs for the Last View (2008)