FőképAmennyiben Paganinit az ördög hegedűseként aposztrofáljuk, úgy nyugodtan nevezhetjük Scott Albert Johnsont az ördög szájharmonikásának. A miért kérdésre az alábbi sorok csak részben adják meg a válasz, mivel Johnsonról a leghitelesebben a zenéje mesél.

A dalszerző, énekes és szájharmonika-művész St. Loius-ban született és a gyerekkorát - a blues zene egyik fontos forrásvidékén - a Mississippi állambeli Jacksonban töltötte.

Annak ellenére, hogy gyerekként többféle hangszeren is remekül megtanult játszani, az érdeklődése más irányt vett, és igen komoly szintű politikai tanulmányokba kezdett, először a Harvardon, majd a Columbián.
A diploma után az újságírói hivatást választotta.

A zenétől sohasem szakadt el igazán, de csak néhány évvel ezelőtt szólította magához – ellenállhatatlan erővel – újra a zene. Visszatért szülőhelyére és olyan híres előadókkal lépett fel, mint Marty Stuart, James Burton és Mike Mills.

Johnson zenéjének a gerincét – ahogyan egy Mississippi államból származó muzsikus esetén „elvárható” – a blues alkotja, ám emellett szívesen kalandozik más műfajok (a folk, a rock, a jazz) világába is.

A tavalyi évben jelent meg debütáló albuma Umbrella Man címmel. Johnson szakított azzal az elsőlemezes hagyománnyal, mely szerint a nagyobb figyelemfelkeltés érdekében „javasolt” jól bevált örökzöldekkel telepakolni a bemutatkozó korongot.
A tízkompozíciós repertoárban mindössze egy feldolgozás szerepel: a „Turn Out Fine”, ám ez sem több évtizeddel ezelőtti darab, hanem egy kortárs művész, Wynton Marsalis szerzeménye.

Johnson – az első korong sikerét illetően – érezhetően semmit sem bízott a véletlenre. Egyrészt remek dalokat írt és hihetetlen szájharmonikás produkciót mutat be, másrészt meglehetősen nagy létszámú muzsikusgárdát „toborzott” maga köré.
Ez utóbbinak köszönhetően szinte minden dalát más és más formáció játssza.

A kínálatban éppúgy találunk sodró lendületű dalokat (pl. a „Spaceship”), mint visszafogottabb, lírai kompozíciókat (pl. a „What About Your Man”).

Nem tudom, hogy Johnson milyen újságíró volt, de egy dolog biztos, ha az eredetileg választott hivatás végleg elrabolta volna a bluestól, személyében igazi egyéniséget veszített volna a zenei élet.

Közreműködők:
Scott Albert Johnson - ének és szájharmonika
Wayne Smith - akusztikus gitár
Greg Roth - akusztikus gitár
Sherman Lee Dillon - elektromos gitár
Skeet Myers - gitár
Brian Coleman - gitár
Randy Everett - gitár
Gabriel Golden - nagybőgő
Jason Stewart - nagybőgő
Dave Jordan - nagybőgő
Jamie Weems - mandolin
Nat Smith - cselló
Hagen Curl - dob
Michael Pollock - dob
David Vidacovich - dob
Jeremy Hurley - ütősök
Rufus Mapp - ütősök
Donovan Thigpen - pianínó és orgona
Mike Hood - pianínó és orgona
Maurice Turner - trombita
Phil Jones - didgeridoo
Patrice Moncell - vokál
Jackie Bell - vokál

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Spaceship
2. Turn Out Fine
3. In The Court Of King Oliver
4. What About Your Man
5. Hollywood
6. Magnolia Road
7. The Yuppie Husband’s Lament
8. Walkabout
9. Umbrella Man
10. The Best Of Me

Diszkográfia:
Umbrella Man (2007)