Főkép

„Most még úgy tűnhet, hogy minden a legnagyobb rendben van, de ha nem változtatunk, 10-15 év múlva kiürülhetnek a komolyzenei koncerttermek.” – állítja Erdődy Orsolya a most megalakult KLASSZ Zenei Iroda vezetője. A Hungarofest Kht-n belül létrehozott iroda, nagy komolyzenei évadokat, fesztiválokat, ösztöndíjakat koordinál majd, másképpen. A komolyzene törzsközönsége mellett a fiatalokra összpontosít, kreatív és dinamikus kommunikációval kívánja megszólítani őket, bevonva őket a tervezésbe is, „hiszen – állítja - csak így érhető el, hogy ne tűnjön el szép lassan a komolyzene közönsége.”

„Kreativitás, fiatalos kommunikáció, utánpótlás-nevelés a közönség körében. A fiatalok bevonása nemzeti zenei örökségünk és a kortárs zene világába. Mindezek – kevés kivételtől eltekintve – sajnos nem jellemzőek a magyar komolyzenei életre, holott alig 250km-re, Bécsben mindez épp így zajlik. A mi küldetésünk, hogy évadjainkon, rendezvényeinken ezt a dinamizmust sugalljuk, koordinációs szerepünkből adódóan pedig a koncertszervezőket is erre ösztönözzük.” - fejtette ki az újonnan megalakult KLASSZ Zenei Iroda vezetője, Erdődy Orsolya – stílszerűen – a Vidámpark szecessziós Körhintáján tartott sajtótájékoztatójukon.

„Fontos, hogy a nagy komolyzenei évadokat sokkal korábban megtervezzük, mint eddig, és ezek szervezése egy kézben, egy lendületes, fiatal csapat kezében legyen” – mondta Rubovszky Rita a Hungarofest Kht ügyvezető igazgatója. Munkájukat a szakma nagyjai mellett a komolyzene mellett elkötelezett fiatal kommunikációs szakemberek, grafikusok, újságírók, PR- és médiaszakemberek segítik, hogy vizuálisan, kreatív ötletekkel ringbe szállhassanak a hatalmas reklámzajban élő fiatalokért, hogy nekik is megmutassák: kulcsfontosságú nemzeti értékünkben, a komolyzenében ők is megtalálhatják a kapcsolódási pontokat. Az iroda nagy projekteken keresztül bizonyít majd, hiszen feladata, hogy 2009-ben a Haydn, 2010-ben Erkel és Mahler, 2011-ben pedig Liszt évadot koordinálja országosan. Ezen kívül a KLASSZ Zenei Iroda minden évben ösztöndíjakat ad majd ki, hogy a közönség fiatalítása mellett segítse egy fiatal előadó- illetve kulturális menedzser generáció felnövekedését is.

Az Iroda idei legfontosabb rendezvényét a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával közösen szervezi. Dr. Varga Kálmán a Gondnokság igazgatója beszámolt arról, hogy Kastélykoncertek Eszterházán fesztiválon, már idén is Haydné a főszerep. A „Magyar Versailles”-ként is emlegetett lenyűgöző Esterházy Kastélyban 37 koncertet rendeznek július 4. és szeptember 14. közt. Találkozhatunk többek közt a Zemlinsky Quartettel, az Artis Quartettel, Steven Stubbs lant- és gitárművésszel, Simon Standage angol hegedűművésszel, a Budapesti Vonósokkal, Jandó Jenővel, a fiatal de ígéretes Accord Quartettel, Alexei Lubimovval, a Festetics Vonósnégyessel, és természetesen a szinte házigazdának számító Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal Vashegyi György vezetésével.

A 2009-es év pedig már teljes egészében Joseph Haydné. A zeneszerző halálának kétszázadik évfordulóján, több mint 250 rendezvényre: fesztiválokra, kiállításokra és szakmai rendezvényekre kerül sor, melyeket szintén a KLASSZ Zenei Iroda koordinál.

Az Iroda természetesen nem készül mindent fenekestül felforgatni. Rendezvényeiken továbbra is a komolyzenei koncerteket aktívan látogató közönség lesz a fókuszukban, hiszen a változást csak átgondolt, sok időt igénylő folyamat hozhat. Ugyanakkor minden eseményt kihasználnak majd, hogy a fiatalok felé is érthető, vonzó és érdekes üzeneteket küldjenek.