Főkép

Mikor megtudtam, hogy Érd is „beszáll” a fesztiválozók közé, több dolog miatt is megörültem a dolognak.
Egyrészt jóval közelebb van, mint a többi fesztiválhelyszín (Balaton, Sopron, Szeged, Tokaj stb.), a Szigetet nem számítva, másrészt a nyár első hónapjára időzítve kikerüli a dömpinget és nyitja a szezont.

Megvallom őszintén, kicsit féltem, hogy első lévén mindenféle gyermekbetegségen kell majd átesnie a rendezvénynek. Így az első nap tapasztalatai alapján ki kell jelentenem, hogy nagyon is profin, szinte túlteljesítettek a szervezők.
Oké, mintapélda volt számos, de ugye azt tudjuk, hogy más a tervezés és más a végrehajtás.

Volt szerencsém több, a rendezvényt lebonyolító szervezővel, biztonsági emberrel és még az érdi rendőrkapitányság egyik vezetőjével is beszélni. Hihetetlen volt számomra, hogy abszolút nem kapkodtak vagy idegeskedtek, egyszerűen tették a dolgukat, amit jó előre, alaposan elterveztek. Respect.

Na, de mi is történt tegnap. A Kisszínpad nyitotta meg a fesztivált, itt a helyi erőket képviselő Ex zenekar állt a deszkákra. Habár nem voltunk még sokan ekkor, a srácok nem zavartatták magukat és apait-anyait beleadva csaptak a húrok közé.

Zenéjük alapvetően rockra építkezik, amelynek majdnem minden fajtájából merítenek saját számaikhoz. Így nem is kell meglepődni, ha egyszer már-már metálba hajazó, máskor meg lírai, soft-rock dallamok csendülnek fel tőlük.
Külön érdekességük, hogy hárman is énekelnek, ami még plusz színt visz a zenéjükbe.

Meg kell még említenem a hangosítást. Mindig is nagy rákfenéje ez az élő koncerteknek. Nos, az Ex és közönsége igazán elégedett lehetett, annak ellenére, hogy egy sátorban kapott helyet a Kisszínpad, minden pöpec módon szólt.


Az Ex után elérkezett az idő, hogy debütáljon a Nagyszínpad. A Neonak jutott a megtisztelő feladat, hogy elsőként játszhassanak nekünk. Amikor megszólalt a cucc, majdnem hanyatt estem.
Hihetetlen jól szólt, és ami még hihetetlenebb, végre akkora volt a hangerő, hogy nem nagyon tudtunk egymással beszélgetni a nézőtéren, csak ha üvöltöttünk egymás fülébe. A Neo pedig nem aprózta el, a kicsiny, de annál lelkesebb tömegnek tökéletes koncertet adott.


A Neo után jöttek Kispálék, akik nagyjából fél éve álltak hazai közönség elé. Ez a kis pauza semmilyen káros hatással nem volt a zenekarra, sőt, ha lehet azt mondani, hihetetlenül energikus koncertet adtak. Látszott rajtuk, hogy nagyon is élvezik, amit csinálnak.

Külön öröm volt számomra, hogy a nekem leginkább tetsző első pár lemezükről számos nóta felcsendült, így akár életmű-koncertnek is beillett a dolog.

Kapcsolódó írások:
Koncert: Üzemjelentés – Érd, Első Fesztivál, első nap, 2008. június 12.
Koncert: Üzemjelentés – Érd, Első Fesztivál, második nap, 2008. június 13.Koncert: Összefoglaló az érdi második Első Fesztivál történéseiről – Érd, 2009. június 20-21.

A fesztivál honlapj
a: www.elsofesztival.hu
Fotók: www.erd.hu