Főkép


Strapping Young Lad – cseppet sem csodálkozom, ha a név sokak számára ismeretlen. A kanadai brigád munkássága ugyanis annyira messze esik a bármiféle zenei fősodortól, hogy oda már nem lát el sem a tévé, sem a rádió.

Pedig lemezeiken a metal határait keresgélték – és meg is találták. A szomorú csak az, hogy már nem kutatnak tovább, a zenekar mindenese, Devin Townsend ugyanis 2007-ben bezárta a boltot, és más utakra indult.
Bár nála ez nem vehető biztosra, lévén időről-időre pihenteti a különféle projektjeit. Mondjuk ha négy év múlva sem ad ki új lemezt ezen a néven, akkor elhiszem a feloszlást.

A SYL hihetetlenül komplex muzsikájának, az öt megjelent stúdióalbumnak állít emléket ez a válogatás.

A SYL zenéjében járatlanok számára javaslom, hogy a vizuális oldalról közelítsék meg a produkciót, így egy fokkal könnyebb dolguk lesz. A látvány ugyanis némileg „higítja” az első sokkot, amit óhatatlanul kivált ez a hangörvény, de nevezhetem földbedöngölő zajhengernek is.

Van benne thrash, death, ipari beütés, technikás összetettség – s nem utolsós sorban Townsend fura énekhangja, ami szabvány danászástól egészen a harsány üvöltözésig terjed. Mindenekfelett azonban az eszement tempó jellemző a zenére, amit csak súlyosbít az egymástól látszólag függetlenül ténykedő gitárok többszólamúsága. Extrém metal, az biztos.

Nekem nagyjából az ötödik-hatodik nekifutásra sikerült befogadnom a színpadi előadást, bár az elsőre is lejött, hogy Devin született frontember, akit muszáj nézni. Frizurája, mimikai képességei csak megkoronázzák megjelenését – és akkor még nem beszéltem zenészi, énekesi kvalitásairól.

A „Wrong Side” agyament száguldása közben mindenképpen látni kell, de mondjuk az „Aftermath” alatt sem tűnik teljesen százasnak. A záró „In the Rainy Season” pedig felteszi mindenre a koronát – nem csupán Devin látványa miatt, hanem mert egyfajta összegzése a SYL zeneiségének.

A DVD nagyobbik részét a 2006-os angol Download fesztiválos fellépésük teszi ki. Ezen kívül még pár, időben korábban készült koncertfelvétel, és persze a hivatalos videóklippek kerültek fel a korongra.
A CD pedig egyfajta best of válogatás a stúdiólemezekből. Ráadásként plakátot, valamint könyvecskét kapunk, amiben a tagok külön-külön kommentálják az elhangzó számokat.

Visszatérve a zenére: kellő odafigyelés és meghallgatás után a hangorkán rendeződik, és a korábban kaotikusnak tűnő egyveleg – vonakodva ugyan – de felfedi magát.
Gene Hoglan többnyire nyertes marad a szédítő tempóval és a kapálássá silányuló csapkodással szemben, ritmusváltásokkal, cikornyákkal teszi izgalmassá játékát. Számomra rejtély, miért nem fogy le az intenzív testmozgástól. Azt hiszem, halandó ember ennél nagyobb dobcsapás-számra nem képes, ez után már csak a dobprogram létezik.

A gitárok sem önállóan ténykedő hangszerekként virgonckodnak, legjobb példa erre a „In the Rainy Season” (egyik kedvencem), ahol versengésük eredője kellemes összjátékot eredményez, de példának említhetem „Aftermath” perceit is, ami egyébként lassúnak számít náluk (vagyis egyébként gyors és szintén tetszik).

Óvok mindenkit a háttérzeneként hallgatástól, ugyanis ebben az esetben a válogatás összemosódott zajongásként funkcionál, értékei csakis odafigyeléssel fedezhetőek fel. Viszont ilyenkor csak úgy árad belőle az energia, megmozgatva a fásult metalkedvelő végtagjait.

A SYL zenéje abban az értelemben progresszív, hogy a mindenki által taposott helyett új utakat keres; eredeti, lévén újszerű, s nem utolsó sorban nyoma sincs benne kompromisszumnak.
Csak remélni tudom, hogy Devin hamarosan feltöltődik, és legkésőbb jövőre folytatja a zeneszerzést.

Az együttes tagjai:
Devin Townsend – gitár, ének billentyűs hangszerek
Jed Simon – gitár, háttérvokál
Byron Stroud – basszusgitár, háttérvokál
Gene Hoglan – dob

A lemezen elhangzó számok listája:
CD
1. S.Y.L.
2. In the Rainy Season
3. Velvet Kevorkian
4. All Hail the New Flesh
5. Oh My Fucking God
6. Detox
7. Relentless
8. Rape Song
9. Aftermath
10. Imperial
11. Skeksis
12. Shitstorm
13. Love?
14. You Suck
15. Wrong Side
16. Almost Again
17. Satan`s Ice Cream Truck

DVD
2006-os angliai koncert:
1. Imperial
2. Velvet Kevorkian
3. All Hail the New Flesh
4. Wrong Side
5. Aftermath
6. Love?
7. Polyphony
8. New Black
9. In the Rainy Season

Vegyes koncertfelvételek:
10. S.Y.L.
11. Detox
12. Home Nucleonics
13. Love?
14. All Hail the New Flesh
15. Skeksis

Videóklippek
16. S.Y.L.
17. Detox
18. Relentless
19. Love?
20. Zen
21. Wrong Side
22. Almost Again

Diszkográfia:
Heavy as a Really Heavy Thing (1995)
City (1997)
Strapping Young Lad (2003)
Alien (2005)
The New Black (2006)
1994-2006 Chaos Years (2008) válogatás

Kapcsolódó írások:The Devin Townsend Band: Accelerated Evolution
Devin Townsend Project: Ki
The Devin Townsend Project: Addicted