Főkép

Talán „A vád tanúja” a legismertebb Agatha Christie novella. Ez főként az 1957-es mozifilmnek köszönhető – amit sajnos túlságosan ritkán vetítenek a tévécsatornák. Pedig Marlene Dietrich és Charles Laughton alakítása már akkoriban is megért volna egy Oscar-díjat, nem beszélve Billy Wilder rendezőről. Érdekességként említem meg, hogy a film egészen más befejezéssel él (egészen pontosan az 1953-as színdarabot vették alapul), mint ami a jelen kötet címadó írásában olvasható. Talán menet közben Christie meggondolta magát, és ezt a lezárást jobbnak ítélte. Nem tudjuk, miként azt sem, mi késztette a többi, misztikus, paraizékkel kacérkodó írásokra. Talán a korszellem, elvégre a szóban forgó írások egy része a múlt század huszas-harmincas éveiben születetett (többnyire újságokban jelentek meg, és csak 1948-ban gyűjtötték össze őket).

Márpedig Sir Arthur Conan Doyle is meggyőződésből foglalkozott a témával, szóval úgy vélem akkoriban ez érdekelte az embereket, miként manapság meg a globális felmelegedés. Persze tudom a két jelenség köszönő viszonyban sincs egymással – csak foglalkoztatja az embert. Azt mindenképpen Christie javára írom, hogy az esetek döntő többségében a hangsúly a bűntényen és az igazság kiderítésén van, nem pedig a megmagyarázhatatlan jelenségeken. Ennek ellenére, és az összehatást tekintve azonban meglehetősen vegyes könyvet kap kézbe a rajongó, ami sajnos igaz a novellák változó színvonalára is.

A gyűjtők polcáról természetesen nem hiányozhat, de ez nem változtat a tényen, mely szerint nem ez a legjobb Agatha Christie válogatáskötet. Az évekkel korábban, más kiadónál megjelent hasonló című novellagyűjtemény tartalmát tekintve nem egyezik meg a jelen kiadvánnyal, ez tekinthető hivatalosnak, amely egy az egyben átveszi az eredeti amerikai kiadás írásait. Vagyis akinek az már megvan, kénytelen újra elővenni a pénztárcáját.

A kötetben szereplő novellák:
A vád tanúja
A piros lámpa
A negyedik
S. O. S.
Csak akarni kell
A kék váza rejtélye
Fülemüle-villa
Baleset
A második kondítás
Hatpennys nóta

A szerző életrajza

Kapcsolódó írások:

Hadnagy Róbert-Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz
Agatha Christie képregények
Interjú Mathew Prichard-dal, Agatha Christie unokájával – 2010. november