FőképA San Francisco-i székhelyű Reference Recordings - az általuk készített lemezek igen magas hangzáshűségének köszönhetően - a világ egyik legnagyobb presztízsű lemezkiadója.
Egyáltalán nem véletlen, hogy a kiadó nevét jelölő RR-ről sokan a brit luxusautó márkára asszociálnak: luxus itt is, ott is. Szóval tényleg nem véletlen, hogy az RR jelzésű lemezek a gyűjtők legféltettebb kincseinek számítanak.

Mike Garson (született: 1945. július 29.), az amerikai származású zongoravirtuóz már eddig is nagyon tartalmas zenei pályát tudhat maga mögött.
Az elmúlt harminc évben sokféle zenei közegben megmérette magát. Játszott többek között rock együttesben (Brethren), együtt dolgozott Bill Evans-szel és Stanley Clarke-kal, és évekig együtt koncertezett a könnyűzene egyik fenegyerekével, David Bowie-val.

A Jazz Hat című lemez alapanyagát több mint tizenöt évvel ezelőtt (egészen pontosan 1992. augusztus 18-19-én) rögzítették, de csak az idei évben adták ki. Ennek olyan túl nagy jelentősége nincs, hiszen a nem egy szezonra készülő produkciókon nem fog az idő vasfoga.

A repertoár nyolc nagyobb lélegzetű kompozícióból áll, melyek között a saját szerzemények (a „Rumble” és a „Waltz of Bill”) éppúgy helyet kaptak, mint a jazz örökzöldek (pl. az „All Blues” Miles Davistől, a „Count Your Blessings” Irving Berlintől).

Nem egyszerű feladat bármelyik kompozíciót is kiragadni a kínálatból, mondván ez a „lemez csúcsa”. De talán egy hajszállal vezet a többiek előtt a korong legnagyobb lélegzetű műve, a „Gershwin Fantasia”, méghozzá azért, mert ezt Garson valami nehezen definiálható otthonossággal játssza. Pontosan úgy, mintha egy Gershwin-inkarnáció lenne.

Ami az album összképe alapján elmondható: Mike Garson kiváló jazz pianista – játékában az érzékeny zenész egészen kivételes finomsága ötvöződik a kimagasló tehetségű komponista strukturális gondolkodásával.

Garson albumát csak megfelelő odafigyeléssel és minőségi hanglejátszóval lehet igazán élvezni. Nem csak a kristálytiszta, már-már a bakelitkorongok világát idéző hangszer-hangok, hanem a különleges zenei aláfestések is igénylik mindezt.

Előadó:
Mike Garson - zongora

Közreműködők:
Brian Bromberg - nagybőgő
Ralph Humphry - dob
Eric Marienthal - alt szaxofon

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Rumble
2. All Blues
3. It’s You or no One
4. A Song for You
5. Waltz for Bill
6. A Night in Tunisia
7. A Gerswin Fantasia
8. Nardis
9. Count Your Blessings

Diszkográfia:
Avant Garson (1979)
Jazzical (1982)
Serendipity (1986)
Remember Love (1989)
The Mystery Man (1990)
Oxnard Sessions, Vol. 1 (1990)
The Gershwin Fantasia (1992)
Oxnard Sessions, Vol. 2 (1992)
Now Music, Vol. 4 (1998)
Homage to my Heroes (2003)
Conversations with my Family (2008)
Lost In Conversation (2008)
Jazz Hat (2008)