FőképMindjárt az elején kezdjük egy kis történelmi bemelegítéssel, hogy pozícióba helyezzük magunkat The B-52s ügyileg, hiszen idejét nem tudja már az ember, mikor is jelentkezett ez a zenekar új anyaggal.

Valamikor 1976-77 táján, a Georgia állambeli Athens-ben, new wave bandaként alakultak. Az eredeti felállás tagjai Fred Schneider, Kate Pierson, Cindy Wilson, Keith Strickland, Ricky Wilson voltak.
Hogy ne csak egy zenekar legyenek a sok közül az akkoriban oly divatos „új hullámban”, hamar szörfös- és tánczenei elemekkel kezdték ötvözni muzsikájukat.

Ezzel sikerült kialakítaniuk egy sajátságos, csak rájuk jellemző keveréket, amely garantált sikert hozott számukra és mind a mai napig megállja a helyét a zenei palettán. Így aztán nem is csoda, hogy első nagylemezük, a The B-52`s, rögtön platina státuszig jutott az USA-ban.

1985-ben két éves törés következett be az együttes pályafutásában: AIDS-ben elhunyt Ricky Wilson gitáros.
Az ezt követő lemez, a Cosmic Thing (1989), hozta meg számukra az igazi áttörést. Egymást követték a különböző side-projektek (Kate Pierson együtt dolgozott Iggy Poppal – „Candy”, majd az R.E.M.-el – „Shiny Happy People”; The Flintstones filmzene) és a ’92-es Good Stuff.
Ezek után azonban meglehetős csend övezte a zenekart, mígnem idén megjelentették a Funplex című lemezt.

Ami igazi csemege lehet a The B-52s rajongók számára. Mind zeneileg, mind énekben nagyon ott van, összességében nagyon vidám és nagyon is táncolható.

Természetesen haladni kellett a korral és megkerülhetetlen volt az elektronikus hangzásvilág alkalmazása, amit nagyon profi módon tudtak beültetni már meglévő, sajátságos stílusukba, és amivel sikerült újjávarázsolniuk, modernizálniuk a zenéjüket.
Ezzel pedig a fiatalabb generációk számára is könnyedén befogadhatóvá tették zenéjüket.

Ha valaki attól félne, hogy eltűnt a gitár a repertoárból, gyorsan megnyugtatom, hogy továbbra is központi elemét képezi az együttes zenéjének.
Énekileg továbbra is nagyon vidámak, szemtelenül fiatalosak. Fred Schneider sajátságos és utánozhatatlan „beszélő-énekét” remekül ellenpontozza a két hölgy – Kate Pierson és Cindy Wilson – hangja.

Nekem határozottan tetszett, hogy Pierson hangjában ott van az az energiával teli vadság és szemtelenség, amely tizenhat évvel ezelőtt is jellemezte, és most is pont ott és akkor tör a felszínre, amikor éppen számít rá az ember. Ugyanakkor például a „Juliet of the Spirits”-ben pont a két hölgy hangjának lágyságával szembesülhetünk.

A Funplex borzalmas mennyiségű energiával van tele. A feszített tempójú, löktető számok óhatatlanul is mozgásra késztetik az ember alsó végtagjait, de minimum dobolásra az ujjait. Nem szabad kihagyni!

Ha még nem lenne köztudott, a zenekart 2008. július 12-én, szombaton, a Balaton Soundon élőben is láthatjuk.

A zenekar tagjai:
Fred Schneider
Kate Pierson
Cindy Wilson
Keith Strickland

A lemezen hallgató dalok listája:
1. Pump
2. Hot Corner
3. Ultraviolet
4. Juliet of the Spirits
5. Funplex
6. Eyes Wide Open
7. Love in the Year 3000
8. Deviant Ingredient
9. Too Much to Think About
10. Dancing Now
11. Keep This Party Going

A zenekar eddig megjelent lemezei:
The B-52`s (1979)
Wild Planet (1980)
Mesopotamia EP (1982)
Whammy! (1983)
Bouncing off the Satellites (1986)
Cosmic Thing (1989)
Good Stuff (1992)
Funplex (2008)