FőképA norvég származású énekes és komponista, Hildegunn Gjedrem úgy gondolta, hogy jazzt tanulni csak igazán autentikus környezetben szabad, ezért 2001-ben felkerekedett és áttette a „székhelyét” Amerikába, ahol jazz énekesi diplomát szerzett.
Tehetségét 2005-ben az ismert zenei média a Downbeat Magazin az „Év legjobb jazz énekese” címmel ismerte el. Napjainkban a fellépések mellett a saját iskolájában jazz éneket tanít.

Az énekesnő és saját csapatának The End of the Beginning címet viselő, debütáló albumán közel egyenlő arányban vannak a saját szerzemények és a jazz örökzöldek. Ez utóbbiak - Irving Berlintől Cole Porteren keresztül George Gershwinig - szinte a teljes jazztörténetet felölelik.
Olyan közismert dallamok csendülnek fel újra - többek között -, mint az „I love you” (Cole Porter) és a „Summertime” (Ira és George Gershwin). Hildegunn azonban az örökzöldeket nem csak egyszerűen felénekelte a korongra, hanem előtte gondosan át is hangszerelte őket.

Már néhány szám meghallgatása után szembetűnik, hogy a produkcióban nyoma sincs a kicsit melankolikus, skandináv hangzásvilágnak, az egész ízig-vérig tengerentúli jazz. Azt hiszem, hogy nincs olyan – önmagát valamire is tartó – énekes, akinek a repertoárjából hiányozna a „Summertime”.
Így nem csoda, ha egyre másra feltűnik a sugárzott médiában is különböző előadóktól, ám ilyen mély átélésű, sokszínű interpretációt még senkitől sem hallottam.

Hildegunn bebizonyítja, hogy éppúgy képes a visszafogottabb szerepre (pl. a „Body and Soul”), mint a sokkoló vitalitású játékra (pl. „Change of Heart”). A lemez hangzása kitűnő: tiszta, pontos és mindenféle mesterkéltségtől mentes.
Ha tudásának csak 90%-át át tudja adni tanítványainak, akkor sok értékes előadóval fog gazdagodni a jazzvilág.

Az együttes tagjai:
Hildegunn Gjedrem - ének
Evan Weiss - trombita
Jiri Levicek - zongora
Tim Goynes - gitár
Michel League - nagybőgő
Ross Pederson - dobok

A lemezen elhangzó számok listája:
1. What’ll I do
2. I Love You
3. Someone to Watch Over Me
4. Echo
5. I Can’t Believe You
6. What Endures
7. Nocturnal
8. Summertime
9. Change of Heart
10. Body and Soul
11. The End of The Beginning

Diszkográfia:
The End Of The Beginning (2007)