Főkép

Habár a tizennégyes szám kizárólag a régi kínai kultúrában számított szerencsétlennek, az abszolút európai gyökerű, a kontinensnek, valamint az egykori kelta területeknek is a kellős közepéről származó Eluveitie magyarországi fellépését nem igazán kísérte szerencse.
Buszuk ugyanis már hajnalban lerobbant, és jó fél napig vesztegelt útban Budapest felé. Az esti fellépésen még a zenekarok sorrendjét is felborította a baljós eset.

Az előre megbeszélt, délutáni interjú helyett így csak az Eluveitie fellépése után kerülhetett sor a beszélgetésre, a banda énekesén s egyben vezetőjén pedig, bármily szívélyesen válaszolgatott a kérdésekre, erősen érződött a levezetetlen feszültség, no meg a fellépéssel eleve járó, a bizonytalan helyzet miatt csak tetézett fáradtság.

ekultura.hu Úgy hallom, kalandos utatok volt idefelé. Mi történt?
Chrigel Glanzmann A busz lerobbant valamiféle műszaki hiba miatt. Hajnali hatkor történt, mi pedig ott ragadtunk a semmi közepén.

ekultura.hu A malőr ellenére élvezitek a turnét?
Chrigel Glanzmann Természetesen.

ekultura.hu Mennyiben különbözik a PaganFest a megszokott koncertkörutaktól?
Chrigel Glanzmann Semennyiben. Legalábbis én így érzem. Azt azonban meg kell említenem, hogy a turné hatalmas ötlet volt a Rock The Nations rendezőirodától. A turnécsapat pedig egészen remek. Még sosem turnéztam együtt ilyen csapattal. Talán ennyi a különbség.

ekultura.hu Hatással vannak rátok a többi zenekarok, akikkel együtt turnéztok?
Chrigel Glanzmann Ilyesmi még nem fordult elő. Nem hinném.

ekultura.hu Honnan jött maga az ötlet, hogy a kelta zenét a metállal keverjétek?
Chrigel Glanzmann Nehéz megmondani. Voltaképpen amikor megalapítottam a zenekart, már régóta álmom volt, hogy kombináljam azt a két stílust, amit a legjobban kedvelek. Vagyis a kelta muzsikát és a rockzenét.

ekultura.hu Mennyire régiek, mennyire autentikusak a kelta motívumok, amiket beépítetek a számaitokba?
Chrigel Glanzmann Abszolút autentikus hangszereket használunk, melyeket gyakran hallani a hagyományos kelta zenében, és szeretjük tradicionális módon megszólaltatni őket. A dallamok egy részét mi írjuk, de meglehetősen sok tradicionális melódiát is használunk.

ekultura.hu Nem nehéz a tekerőlanthoz és a hegedűhöz hasonló hangszereket egyszerre megszólaltatni a torzított gitárokkal?
Chrigel Glanzmann A hangmérnökök számára ez biztosan komoly kihívást jelent élő koncerteken. Például amikor a tekerőlant a dobok mellett szól mindenféle visszacsatolás nélkül. De számunkra, mint zenekar, ez egyáltalán nem jelent gondot.

ekultura.hu Ritkaságszámba megy olyan női zenészeket látni rock színpadon, akik nem énekelnek vagy billentyűkön játszanak. Hogy találtatok rájuk? Hogyan találtatok rá például egy olyan tekerőlantosra, aki szereti a metált?
Chrigel Glanzmann Mielőtt Anna beszállt, egy másik tekerőlantossal játszottunk együtt. Arra már nem emlékszem, miért szállt ki, de szétváltak az útjaink. Aztán a weboldalunkon közzé tettük, hogy tekerőlantost keresünk, és ha valakit érdekel, jelezze nekünk.
Fél nappal az után, hogy felkerült a dolog, egy emailt kaptam Annától. És egészen remekül játszott, és már meg is találtuk őt.

ekultura.hu Mit tudnál mondani az új albumotok fogadtatásáról?
Chrigel Glanzmann Roppant hálásak vagyunk, mert egészen nagyszerű a fogadtatás. Két nappal ezelőtt elküldtek nekem egy magyar magazint, a Hammer Worldöt, és láttam a kritikákat, hogy a harmadik helyre kerültünk a hangpróbán, többek között a Meshuggah mellett. Ez igazán remek.
Ami pedig a közönséget illeti, eddig mindenkinek tetszett. És ennek nagyon örülünk.

ekultura.hu A PaganFest segíti reklámozni az albumot, esetleg az album a PaganFestet?
Chrigel Glanzmann Ez azt hiszem, egy kicsit mindkét irányban működik, de a turné mindenképpen sokat segít abban, hogy megismerjenek minket. Az ilyesmi bármelyik zenekarnak komoly reklámot jelent.

ekultura.hu Nem lepett meg egy kicsit, hogy Magyarországon ennyi a rajongótok?
Chrigel Glanzmann Dehogynem. Úgy értem, először játszottunk itt, és fogalmunk sem volt arról, mire számíthatunk. Nagyszerű érzés volt.

ekultura.hu Szóval élveztétek a koncertet?
Chrigel Glanzmann Igen. Teljesen boldogok voltunk.

ekultura.hu Köszönöm az interjút.