FőképOlga Maria Elisabeth Friederike Schwarzkopf (1915. december 9.–2006. augusztus 3.) a mai Lengyelország területén található Jarocinban született, és már gyermekkorában kitűnt zenei tehetségével.

1947 a kettős debütálás éve számára: Salzburgban Suzanne (Figaro házassága), a Londonban pedig Donna Elvira (Don Giovanni) szerepében mutatkozik be, 1964-ben pedig New Yorkot is meghódítja.
A régi énekesek közül őt tekintik az egyik legbonyolultabb személyiségnek. Azt tartják róla, hogy vagy kibírhatatlan, vagy zseniális.

A közelmúltban megjelent, Ave Maria címet viselő album válogatáslemez, méghozzá a régmúltból. A repertoárban található legrégebbi felvétel 1946-ból származik (J. S. Bach: „Jagdkantate”, BWV 208), a legújabb pedig 1955-ből (W. A. Mozart: „Die Zufridenheit”).

Vagyis a művek többsége azokból az évekből származik amelyekben az operaénekesnő első jelentősebb nemzetközi sikereit elkönyvelhette. A kollekciót nevezhetnénk emlékalbumnak is, hiszen az operaénekesnő 2006-ban, 90 éves korában távozott az égi kórusba.

A remekműveknek különös hatása van: „elvarázsolják” a hallgatót. Velük találkozni, bennük elmerülni és feloldódni az élet nagy pillanatait hordozzák. Schubert, Bach, Verdi és Mozart egy másik világba enged bepillantást, ahová egyszer majd eljuthatunk, egyelőre azonban - hála műveiknek - a résnyire nyíló ajtaján leshetünk be.

Az emberi lélek az énekben tudja legbensőségesebben, legteljesebb odaadással kifejezni önmagát. A lemezen helyet kapó felvételek kortalanok, Elisabeth Schwarzkopf előadása még ötven-hatvan év távlatából is ugyanolyan hiteles, mint annak idején.
Valódi átélésről tanúskodó produkciója egyértelműen közvetíti felénk a komponisták szándékait, gondolatait, lelkük mélységét és odaadását.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Franz Schubert: Ave Maria (D. 839)
2. Franz Schubert: Litanie (D. 343)
3. J. S. Bach: Cantate (BWV 51)
4. J. S. Bach: Cantate (BWV 208)
5. J. S. Bach: Cantate (BWV 68)
6. G. H. Stölzel: Bist du bei mir (BWV 508)
7. W. A. Mozart: Die Zufridenheit (K 349)
8. W. A. Mozart: Motet „Exultate Jubilate”
9. Giuseppe Verdi: Messa da Requiem - Liberare me