Főkép

A Dream Theater napjaink egyik legprofibb és legtermékenyebb zenekara, kilenc stúdióalbumuk és a tagok projektjei mellett megannyi világturnét és koncertlemezt, DVD-t, megszámlálhatatlan bootleg kiadványt tudhatnak maguk mögött, emellett pedig a progresszív metal zene legnagyobb hatású zenekarává váltak.

Zenéjük igen sokszínű: az alapvetően rock-metal alapú muzsikát rengeteg izgalmas és improvizatív jellegű témával és egyéb finomságokkal egészítik ki, de más zenei elemeket is szívesen és könnyedén építenek bele, így bőven fellelhetők például jazzes, elektronikus, nagyzenekari megoldások is. Az eredmény egy elképesztően komplex egyveleg rengeteg instrumentális betéttel és témaváltással.

A tagok megkérdőjelezhetetlen zenei zsenialitása külön-külön is ismert, ahogy az is nyilvánvaló mindazoknak, akik látták őket élőben, hogy a zenélés a lételemük. Bonyolult és eposzi hosszúságú dalaik azonban némileg hátráltatják őket abban, hogy még szélesebb körben ismertté váljanak, bár megítélésem szerint egy átlagos metalzenekarnál még így is többen ismerik nevüket, munkásságuk bekategorizálhatatlan jellege miatt.

Nagy igazság van abban, ahogy Mike Portnoy, az együttes főnöke/dobosa fogalmaz: egy tökéletes világban ezek a dalok slágerek, ők pedig sokkal elismertebbek lennének.

Igen ám, de amíg az emberekre a média a könnyebben befogadható és semmitmondó popformációkat erőlteti, és viszont, nekik erre van igényük, addig ők hiába gyártanak valóban slágeres, emellett értékes lemezeket, mégis „csak” azon kevesek körében aratnak sikereket, akik a tradicionális és minőségi zenei értékeket, a tartalmas produkciót keresik.

Ennek pedig tökéletesen meg is felelnek, hiszen akár egy dalukban is sokkal több hang csendül fel, mint a fent említett poplemezek többségének egészén.

Most az ő életükben is eljött a pillanat, amikor összegzésre kerül pályafutásuk, egy már megszokottan igényes kivitelezésű dupla CD formájában. A nagy múlttal rendelkező együttes életművének legjobb pillanatai még így is csak korlátozottan kerülhettek fel erre a válogatásra, és nyilván mindenki hiányolni fog egy-egy kedvenc dalt róla, de azért elég átfogó képet ad a munkásságukról. Bár az elsőre feltűnik, hogy az első lemezes témáikat hanyagolták, csakúgy, mint legutóbbi lemezüket.

Úgy tűnik, Mike Portnoy az Images and Words albumos „Pull Me Under”-től számítja az időt, és mivel ez a banda egyetlen igazi slágerlistás sikerdala, a többi track eleve csak „mellékesen” szerepel a legismertebb mellett. Ezért is a furcsa lemezcím: „a legnagyobb sláger és 21 más kiváló dal”. Azért nem bánom, hogy a többit is rápakolták.

A válogatás két részre lett felosztva: az első CD a zenekar sötétebb, metalosabb oldalát mutatja be, míg a második a líraibb, epikusabb, vagy pozitívabb hangvételű nótákat tartalmazza. A lemezen igazából nincsenek meglepetések a beavatottak számára, ezúttal mindössze egy dal van, ami számomra legalábbis ismeretlen volt, ez pedig a „To Live Forever”, ami eredetileg a Lie maxi B-oldalán jelent meg.

Emellett pár dalt újramixeltek, így például a második lemezes nótákat hangzásukban megújulva hallhatjuk, néhány másik pedig amolyan rádióbarát hosszúságúra lett megkurtítva. Ez jó húzás volt részükről, hiszen így nyilván még több track kerülhetett fel a játékidő optimális kihasználására.

Aki ismeri az együttes munkásságát, annak már a számcímek mindent elárulnak, és ha még vannak olyanok, akik nem tapasztalták meg ezt a csodát, azoknak ez a válogatás talán a legmegfelelőbb választás.

Az együttes tagjai:
James LaBrie - ének
John Petrucci - gitár
John Myung - basszusgitár
Mike Portnoy - dobok
Jordan Rudess - billentyűs hangszerek

Közreműködők:
Kevin Moore – billentyűs hangszerek
Derek Sherinian – billentyűs hangszerek

A lemezen elhangzó számok listája:
CD1
1. Pull me under (2007 remix)
2. Take the time (2007 remix)
3. Lie (single edit)
4. Peruvian skies
5. Home (single edit)
6. Misunderstood (single edit)
7. The test that stumped them all
8. As I am
9. Endless sacrifice
10. The root of all evil
11. Sacrificed sons

CD2
1. Another day (2008 remix)
2. To live forever
3. Lifting shadows off a dream
4. The silent man
5. Hollow years
6. Through her eyes (alternate album mix)
7. The spirit carries on
8. Solitary shell (single edit)
9. I walk beside you
10. The answer lies within
11. Disappear

Diszkográfia:
When Dream and Day Unite (1989)
Images and Words (1992)
Awake (1994)
A Change of Seasons (1995) (EP)
Falling into Infinity (1997)
Metropolis Pt 2: Scenes from a Memory (1999)
Six Degrees of Inner Turbulence (2001)
Train of Thought (2003)
Octavarium (2005)
Systematic Chaos (2007)
Greatest Hit (2008)
Black Clouds & Silver Linings (2009)
A Dramatic Turn Of Events (2011)
Dream Theater (2013)


Koncert kiadványok:
Live at the Marquee (1993)
Once in a LIVEtime (1998)
Live Scenes From New York (2001)
Live at Budokan (2004)
Score (2006)
Chaos in Motion (2008)