FőképA smörgasbord azon ritka szavak egyike, melyek a svéd nyelvből kerültek a manapság világnyelvként funkcionáló angolba.
Magyarul, hogy azért mi is utaljunk valamiképp a forrásra: svédasztalt jelent. Vagyis különböző, meleg és hideg fogásokat kínáló büféasztalt, melyről egyéni ízlés szerint válogatva állíthatunk össze egy tányérnyi ételt magunknak.

Hogy miért épp ezt a szót juttatta eszembe Terry Riley legújabb művének lemezfelvétele?

Azt hiszem, a válasz magától értődő akárkinek, aki végighallgatja az albumot. A Cusp of Magic ugyanis stílusok széles választékából áll össze furcsán egységes egésszé. Hallhatunk benne ősi kínai zenét, orosz (legalábbis annak hangzó) gyerekdalt, klasszikus ellenpontot, huszadik századi új-formalizmust, és még számos zenei iskolára jellemző megoldást, egészen a boppal bezárólag.

S maga a „megfogalmazási mód” is roppant változatosságot mutat. A hangminta-vételezővel felelgető vonósnégyes éppúgy integráns része a kompozíciónak, mint az emberi hang, a kínai színháztól sem idegen csörgő-zörgő hangkeltő szerkezetek, a torzított hegedű és a pípá nevű, négyhúrú kínai lant (vagy inkább koboz, a tónusa legalábbis mintha valamivel közelebb állna a kobozéhoz).

Terry Riley, no meg a művet előadó Kronos Quartet és Wu Man igazi művészete abban rejlik, hogy (csak sugallva bár, de a visszatekintés tudattalan rendező elvének segítségül hívásával) mindezt az elsőre összeférhetetlen kavalkádot egységes darabbá érlelje össze. Ám mindkét fél komoly háttérrel rendelkezik a cél megvalósításához.

Riley a hatvanas években az akkoriban ismertté váló minimalizmus egyik prominens képviselője volt, akitől nem állt távol az improvizáció, vagy más metódusok révén a véletlenre alapozó szerkesztési elvek használata.
De ugyanígy kísérletezett végtelenített hangszalagokkal, mikrotonalitással, nem-temperált skálákkal, valamint belekóstolt az eleinte tudatosan elvetett formalista zeneírásba is.

A Kronos Quartet ugyanakkor Tan Dun Ghost Operáját rögzítette korábban Wu Mannal, a kínai pípá-virtuózzal, ezen kívül dolgoztak számos avantgárd művésszel, John Adams, Philip Glass és Steve Reich minimalista mesterektől egészen az alapvetően rock berkekben ismert és mozgó Nine Inch Nailsig.

A Cusp of Magictől megkapunk mindent, amit egy időskorában is eleven képzeletű, újító zeneszerzőtől, valamint két, a maga területén mindig a legkiválóbbat nyújtó előadótól elvárhatunk. És valójában még ennél is többet. Egy egészen egyéni hangzású, komolyságában is rendkívül szórakoztató felvételt.

Előadók:
Kronos Quartet
Wu Man - pípá

A lemezen elhangzó számok listája:
1. I. The Cusp of Magic
2. II. Buddha’s Bedroom
3. III. The Nursery
4. IV. Royal Wedding
5. V. Emily and Alice
6. VI. Prayer Circle