FőképA MySpace-en ismertem meg a Flying TV nevű, pontosan behatárolhatatlan stílusú (bár komoly Pearl Jam, Aidioslave és Muse hatást mutató) együttest.
Ha a parányi akcentusból, no meg a Budapest helymegjelölésből nem tudom biztosan, hogy magyar csapatról van szó, valószínűleg soha nem jövök rá, hogy honfitársaim zenéjét hallgatom.

A szélessávú internet és a webkettes alkalmazások elterjedésével úgy tűnik, végre sikerül kitörni a Kárpát-medence fülledt, belterjes zenei kultúrájából. A Flying TV powerpop-elemekkel, -atmoszférával és a grunge zsigeri szintű durvaságával kevert alternatív rock dalai a lehető legjobb értelemben számítanak modernnek.

A kezdés egyenesen telitalálat. A „Count Me Out” annak a korszerű, ugyanakkor kortalan receptnek a megtestesülése, amely a nyers egyszerűséget elegyíti a feltartóztathatatlan erővel. És ha valakit ez a szám esetleg nem győzött volna meg, rögtön utána hallható a „Move On”, a maga kifinomultan alternatív verzéjével és gyomordöngölő, poszt-grunge refénjével.

A „My Deal” már sokkal inkább igazodik az alternatív rock sztereotípiáihoz - alig torzított gitár, enyhe visszhangosság, általában visszafogott akkordozás az ének alá -, ám a zenekarnak ezt sikerül úgy megvalósítania, hogy közben egy pillanatra sem válik unalmassá, végig huszonegyedik századi a szám.

A következő felettébb ütős darab a „Seal My Mind”, mely ismét csak a letisztultabb - ezúttal rapes beütésű - verze és a beindulós, vadulós refén váltogatásával operál. Jóllehet távoli a rokonság, valahol mégis a Subscribe egyes dalait juttatja eszembe.

A „You Gotta Know” úgyszintén ebbe az irányba mozdul el a referenciapontnak tekinthető extrém alternatív rock tengelytől.
Az albumot - az alapvetően kétperces ketyegésből álló „Time’s Up”-ot leszámítva - lezáró „Stay” viszont egészen az amerikai folk alapú metálballadák hangulatában szólal meg, és ezzel dobja fel a hangulatot, szélesíti a lemezre felkerült számok skáláját.

Ha mindenképp hibát akarnék keresni az albumban, akkor az egyértelműen annak rövidsége lenne... ami egyébként személy szerint engem egyáltalán nem zavar, hiszen a lemez így, akár egy Poe-i értelemben vett jó írásmű, egy szuszra befogadható.
Se több, se kevesebb, mint ami éppen szükséges, annak viszont hibátlan. Tömör megfogalmazása egy életérzésnek, mellyel sokan azonosulhatnak manapság.

Nekem elsőre bejött, de ami még fontosabb, még most, a sokadik meghallgatás után sem unom. Ha így haladunk tovább, és az ilyen zenék kellően sok emberhez eljutnak, talán még világszinten is lehet valami a magyar rockzenéből.

Az együttes tagjai:
Andrix - ének
Nagy Gergely - gitár
Nagy Illés - basszusgitár
Turchányi Bálint - dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Count Me Out
2. Move On
3. My Deal
4. Never-Ending Chase
5. Seal My Mind
6. You Gotta Know
7. Seek For You
8. Stay (acoustic)
9. Time’s Up

Diszkográfia:
On Air (2008)